Povratak

Malokluzija i neuobičajene kvrge na čeljusti kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zeku starog 3 godine kojem su već prije nekoliko mjeseci dijagnosticirani problemi s kutnjacima. Naime, cijeli niz kutnjaka na desnoj strani usne šupljine su znatno povećani. Veterinar jer rekao kako će to trebati operirati kada to bude apsloutno nužno. Taj problem jos vise povecava to sto on ne voli jesti sijeno. Prije oko mjesec dana primjetila sam da mu je donja desna strana čeljusti znatno veća od lijeve i nekako čudno kvrgava. Jedna kvrgica je čudna, kao da je mekša od ostalih i kao da ju mogu pomicati ispod koze. Nije riječ o mirisnoj žlijezdi jer je ovo skroz desno na rubu kosti čeljusti. Prije tjedan dana i okeco mu je suzilo, pa sam mu malo vlažila to sa kloidnim srebrom i prošlo je.

Uz to u zadnje vrijeme malo i probire hranu. Mene zanima da li je stvarno riječ o apscesu i da li je to tako jako hitno jer je uz to u zadnje vrijeme jako sretan i uopće se ne ponasa kao da nesto nije u redu. A ako ga sad budem vodila veterinaru bezveze samo će mu raspoloženje pasti i opet će trebati mjesec dana da se oporavi i prestane ljutiti na mene. Da li je to stvarno tako loše kad se on tako super ponaša? Dajana

O: Malokluzija pretkutnjaka i kutnjaka u kunića je vrlo česta pojava, a smatra se kako je posljedica preslabog trošenja ili osteodistrofije uslijed deficitarne prehrane ili kombinacijom oba patološka poremećaja.

U prvom stupnju preslabog trošenja zubiju dolazi do pritiskanja gornjeg na donji red pretkutnjaka i kutnjaka. Izvana u ovom stupnju nije ništa vidljivo na kuniću iako je često uočljivo samo blago gubljenje tjelesne težine. Daljnji rast uzrokuje lagano držanje usta otvorenim, što dovodi i do preraštanja sjekutića. Gornji se sjekutići često uvrću u usnu šupljinu dok donji izrastaju stršeći prema van. U ovom stupnju su očiti i vanjski znaci, no već su uznapredovali patološki procesi u usnoj šupljini. Prerasli zubići mehanički iritiraju meka tkiva u usnoj šupljini uzrokujući bol i sekundarne bakterijske infekcije. Ako se problem ne liječi, javljaju se daljnji problemi.

Pretkutnjaci i kutnjaci gornje i donje čeljusti trajno su pritisnuti jedni uz druge pa svoj rast nastavljaju produženjem korijena zuba. Kod kunića sa ovim problemom vidljiva je kvrgava čeljust jer se ona pokušava remodelirati i prilagoditi takvim korijenima zuba. U vrlo teškim slučajevima, korijeni mogu prodrijeti van usne šupljine kroz kost čeljusti te zahvatiti i orbitu i nazolakrimalni kanal. Ovo stanje je vrlo bolno za kunića, a često se korijeni zuba sekundarno inficiraju bakterijama što rezultira velikim abscesima.

Sekundarna infekcija zuba i osteomijelitis najčešće su dijagnoze kod ovakvih stanja, a prognoza im je upitna jer se proces vrlo teško i dugotrajno liječi.

Dakle, kod pojave neuobičajenih tvrdih kvrga na čeljusti (naročito donjoj) u kunića treba posumnjati i na osteomijelitis. Ovo je jedan od oblika tumora kostiju u kunića. Sam naziv govori kako se radi o infekciji koštanog tkiva. Ona se u kunića može javiti i na drugim mjestima na glavi, no najčešća je po učestalosti upravo donja čeljust. Za ovu se bolest smatra kako je nasljedne prirode, no najčešći uzrok osteomijelitisa je bakterijska infekcija sekundarna problemima sa zubima. Bakterije iz inficiranog zuba ili abscesa zuba mogu se proširiti u koštano tkivo i tamo uzrokovati infekciju. Abscesi i infekcije se u kunića vrlo teško liječe zbog njihova specifičnog imunosnog sustava koji dovodi do zgušnjavanja sadržaja abscesa i teškog prodiranja antibiotika direktno na mjesto infekcije.

Kod osteomijelitisa se uočavaju slijedeći simptomi: tvrdo otečenje kostiju duž čeljusti (rjeđe druge kosti tijela), koja se iznenađujuće brzo povećava. Uz prisutne probleme sa zubima uočava se pojačano slinjenje, škrgutanje zubima, smanjeni apetit, neugodan zadah iz usta, mekana stolica, a u uznapredovalim slučajevima znatan gubitak tjelesne težine, dehidracija te zamašćenje jetre.
Dijagnoza osteomijelitisa postavlja se RTG-snimkom glave.

Postoji nekoliko načina liječenja: kirurški zahvat kojim se uklanja inficirano tkivo, vađenje inficiranih zubiju, lokalna i sistemska aplikacija antibiotika. Rana dijagnoza i liječenje je kod ovog problema od najveće važnosti jer je infekcija uporna, često se vraća ali u začetku oboljenja postotak trajnog izliječenja je vrlo visok.

Kako su kunići u prirodi plijen, znakove oboljenja pokazuju kada je već gotovo prekasno za izliječenje. Stoga ne treba zanemariti znakove i simptome oboljenja. Kontaktirajte Vašeg veterinara i ugovorite termin pregleda kako kunića ne bi izlagali dodatnom stresu.

Nažalost, bez pregleda nije moguće procijeniti o kakvom se problemu radi, a neprofesionalno reći kako će sve biti u redu.

Spomenuli ste kako Vaš kunić ne želi osobito konzumirati sijeno. Iako mu je ono od velike važnosti i trošenja zuba i normalnog funkcioniranja probave, Vašem kuniću možete ponuditi cijeli niz poslastica namijenjenih trošenju zubića: mineralni tvrdi kamen različitih okusa i oblika, igračkice od sušenog krastavca te drva za glodanje. Također, u slučaju kada se zubi troše manje nego je fiziološki potrebno, možete ih redovno (ponekad i svaka 2-3 tjedna) skraćivati kod veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr