Povratak

Malokluzija - nepravilno poravnati zubi u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam patuljastog (lisičastog) kunića starog 1 god. i 2 mjeseca. Prije nekoliko dana primijetila sam pojačano opadanje dlake, ustvari izgleda kao da ju sam čupa u pramenovima. Prednje noge s unutrašnje strane su gotovo ogoljene, kao i dio desne stražnje noge (također unutrašnja strana). Promjena je također vidljiva na donjim sjekutićima koji su izrazito dugi (cca 1 cm) i preklapaju se preko gornje usne, a ne obrnuto da se gornji preklapaju preko donjih sjekutića. Primijetila sam i promjene u ponašanju, jer je prije bio jako društven i zaigran s djecom, a sada se povuće i sakrije na jedno mjesto u kući i tu ostane satima. Također sam primijetila da uopće ne jede sijeno, a sjemenke i vodu uredno uzima.

Molim Vas za savjet i ako mi možete preporučiti kome da se obratim u Zadru za pregled.
Unaprijed hvala, Jelena

O: Vaš kunić najvjerovatnije pati od malokluzija - stanje kod kunića u kojem zubi nisu pravilno poravnani zbog čega dolazi do nepravilnog rasta i trošenja zubiju. Naime, u kunića zubi su otvorenog korijena i kontinuirano rastu tokom cijelog života te je za normalno uzimanje hrane izuzetno bitno da se oni pravilno i ravnomjerno troše. Navode se tri glavna uzroka malokluziji: najčešće je to genetska predispozicija (skraćena gornja čeljust), zatim ozljeda, te bakterijska infekcija. Kod genetskog, strukturalnog defekta, stalno rastući gornji i donji sjekutići ne dodiruju se kada kunić žvače. Posljedično, prerasli sjekutići uzrokuju znatnu traumu na jezik i rubne dijelove usne šupljine. Zubiće koji se ne troše je potrebno redovito skračivati.

Glavni pokazatelji koji upućuju na oboljenje kunića su gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu, te promjene na koži i dlaci.

Opisane promjene na koži i dlaci mogu biti znak hormonalnog poremećaja, alergije ili upale kože uzrokovane bakterijama, gljivicama ili parazitima.

Svakako biste trebali kunića odvesti veterinaru. Na žalost kako ne živim u Zadru, nije mi poznato koja se veterinarska ambulanta bavi liječenjem malih glodavaca i dvojezubaca. Svakako ih nazovite telefonski i na taj se način informirajte o postojećim veterinarskim ambulantama na području Zadra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr