Povratak

Manje kuglice i nakupljanje izmeta oko dlake na stražnjici kunića / Neformirana i mekša stolica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam kunića i do sada je sve bilo u redu, ali u zadnje vrijeme mu se promjenio oblik izmeta, tj. kuglice su manje. Kada ga okrenem, vidim da se izmet nakuplja oko stražnjice i jednostavno kao da nastane čep. To zahvati i dlakicu, a mislim da mu to smeta i pri vršenju nužde. Voljela bih znati kako da mu to skinem jer je svakih par dana nakupina veća, a ne mogu ošišati jer je skroz uz dlakicu... Hvala, Sanja

O: Izmet kod kunića je suh i ima oblik kuglice, a ujutro zna biti spojen u lančić, što se naziva vitaminski izmet. Izgled izmeta  ovisi o hrani koju kunić jede pa ako se prehrana bazira na suhoj travi - sijeno, djetelina i dr. te žitaricama, izmet će biti pravilan. U slučaju da kuniću dajete veće količine svježe trave, povrća, a osobito voća, izmet će biti mekši i neformiran pa se stoga može lijepiti na dlaku.

Osim toga, probavne smetnje uzrokovane bakterijama ili kokcidijama mogu izazvati mekšu stolicu, a nepravilna prehrana može dovesti do disbalansa u crijevima.

Korisne bakterije u crijevima pomažu pri probavi hrane, a ako dođe do njihovog smanjivanja potrebno je dodavati probiotike. U trgovinama i ljekarnama Pet centra možete pronaći preparate koji pomažu kod tog problema, primjerice Pro-digest prah i Rodikolan emulziju, o čemu možete pročitati više u prijašnjem odgovoru Promijenjeno ponašanje i potištenost kunića nakon konzumiranja povrća / Osjetljivost probave u kunića. Opširnije o tom problemu možete pročitati i u prijašnjem odgovoru Proljev i pravilna prehrana kunića.

U slučaju neformiranog izmeta, kunića hranite isključivo suhim sijenom i dodajte probiotike. Okolinu analnog otvora operite mlakom vodom sve dok ne skinete ostatke izmeta, a dlaku slobodno skratite  škarama. Okolinu analnog otvora je potrebno održavati čistom iz razloga što ostaci izmeta mogu trunuti, a bakterije iz izmeta izazvati upalu  kože, a postoji velika mogućnost upale mokraćnog sustava.

Nadam se da će Vam ove informacje koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr