Povratak

Mekana stolica i proljev u kunića | Važnost prehrane za zdravlje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva zeca i jutros sam osjetio smrad u njihovom kavezu, pa sam zatim provijerio njihov kavez. Kada sam pogledao njihov kavez sve je na prvi pogled izgledalo normalno, ali sam zatim pomjerio zeca i primjetio da na jednom mijestu ima gomila kake. Htio sam da je počistim, ali je kaka bila meka i spojena. Zatim sam pogledao guze u oba zeca i vidio sam da su im guze razmazane od kake. Zanima me da li je to proljev ili je to vitaminska kakica? Hvala unaprijed. Dušan

O: Probavni sustav u kunića predstavlja najosjetljiviji dio organizma. Stoga, pravilna prehrana je od izuzetne važnosti u održavanju optimalna zdravlja kao i kvalitete života.

Tako, ishrana bi se trebala sastojati od svježeg sijena, kvalitetne mješavine sjemenki, povrća, te voća u malim količinama.

Sijeno je vrlo važno za probavu i treba ga omogućiti u neograničenim količinama. Povrće mora biti raznovrsno, a oprezni morate biti sa salatom, koja sadrži veliku količinu oksalata što rezultira bubrežnim oboljenjima. Voće treba davati u vrlo malim količinama jer sadrži veliku koncentraciju ugljikohidrata, koji dovode do disbalansa crijevne mikroflore i probavnih poremećaja.

Vrlo je važno ne mijenjati često hranu i držati se ustaljenog režima prehrane. U periodu kada kunić ima meku stolicu ili proljev svakako treba prestati davati voće. Važno je da uvijek ima na raspolaganju dovoljno kvalitetnog sijena.

Općenito, mekana stolica najčešće je znak poremećaja probave. Promjena prehrane, stres od promjene okoline, putovanje, svježa zelena hrana i sl., fizički su uzroci mekane stolice u kunića, no proljev i mekana stolica mogu se javiti i uslijed različitih oboljenja uzrokovanih unutarnjim parazitima (Eimeria spp., oblići, trakavice) ili bakterijama. Fizičke uzroke proljeva obično ne prate simptomi poput odbijanje hrane i vode, inaktivnosti, iscrpljenosti, povišene tjelesne temperature, dok su to redoviti simptomi ako se radi o mikrobiološkim uzročnicima.

Pravi proljev u odraslih je kunića rijetka pojava te ga se ne smije zamijeniti sa cekotrofima (normalnim mekanim fecesom koji najčešće izlučuju u jutarnjim satima). No, neformirani cekotrofi mogu biti rezultat disbalansa mikroflore cekuma. Ako je motilitet crijeva usporen ili je kunić hranjen s hranom previše bogatom lakoprobavljivim ugljikohidratima, a siromašnom sirovom vlakninom, kompleksna populacija bakterija u cekumu postaje neuravnotežena. Rezultat su kašasti, pastozni ili čak tekući cekotrofi. Obično su vrlo neugodnog mirisa i lijepe se za stražnjicu kunića. Neformirani cekotrofi nisu primarna bolest, već simptom nekog poremećaja u organizmu kunića. Kako bi se izliječio problem proljeva najprije treba identificirati uzrok.

Dakle, ovisno o uzročniku poduzima se odgovarajuća terapija, a ovisno o stanju kunića lijekovi se daju injekciono ili u vodu za piće. Stoga, smatram da bi najbolje bilo da se s ljubimcima uputite kod svojeg veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimce kao i točno utvrditi o čemu je riječ. U skladu s postavljenom dijagnozom, odredit će se najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje istih.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr