Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dva sirijska hrčka. Stari su oko 4 ili 5 godina, još se jako dobro drže, jako su veliki i veseli. No, u proteklih mjesec dana primjetila sam promjene u ponašanju i ženke i mužjaka, počeli su se jako tući. Ja sam ih razdvojila da ima svako pola kaveza, ali mislim da im to nije dovoljno kako bi živjeli. Kad se tuku, šta moram učiniti? A hrčkica ima 3 rane od tučnjave, zna joj krvariti, s čim bi ih bilo dobro mazati? Da li moram posjetiti veterinara? Hvala vam puno, Monika

O: Sirijski hrčak je individualist i drži se sam jer, koliko god se nekada i godinama drže skupa, može doći do tučnjave.

Ženke također znaju biti agresivne, pogotovo kada se tjeraju, o čemu je detaljnije pisala kolegica Vlatka Erman, dr. vet. med. ovdje.

Krvarenje se kod tako malih životinja ne smije zanemariti da ne bi došlo do iskrvarenja. Ako rana stalno krvari i krvarenje se ne zaustavlja, morat ćete posjetiti veterinara.
 
Za bolje i brže zaraštavanje rana preporučam Vam Cothivet sprej koji sadrži esencijalna ulja i tinkture lavande sa svojim cikatrizirajućim svojstvima (stvaranje ožiljka), lucerne koja ima antihemoragično (protiv krvarenja) i antianemično djelovanje, pupave koja ima antiinfektivno djelovanje, čempresa s adstrigentnim i vazokonstriktornim djelovanjem, divlji kesten s protuupalnim te lavandu, majčinu dušicu i ružmarin koji djeluju antiseptički.

Također, u našoj ponudi imamo i prašak za zaustavljanje krvarenja.

Važno je da hrčak jede i pije i da je uobičajenog ponašanja. Ukoliko nije, morat ćete posjetiti veterinara.

Za kvalitetu života najbolje je nabaviti još jedan kavez, da obje životinjice imaju svoj odgovarajući životni prostor.