Povratak

Mogućnost ozljede kunića pri doskoku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Da li se kuniću može nešto dogoditi ako  skoči s visine oko pola metra?
Marija

O: Iako kunići normalno skakuću, a tome su i prilagođene  njihove stražnje noge (koje su puno jače i duže od prednjih), i njima se može dogoditi ozljeda pri skoku s visine.

Ozljede se naročito mogu dogoditi ako kunići doskoče na glatku, sklisku površinu, kao što su parketi ili pločice, s kreveta ili kauča.

Ozljede se naročito mogu dogoditi ako kunići doskoče na glatku, sklisku površinu, kao što su parketi ili pločice, s kreveta ili kauča.

Njihove šapice su dlakave i nemaju jastučiće kao psi i mačke pa skližu po glatkim površinama, tako da kunići više vole površine tepiha, tepisona i sl. te se tamo više zadržavaju.

Ako kunić ima i duže nokte, onda je posebno nestabilan na skliskim površinama.

Ozljede koje se mogu dogoditi su razna istegnuća (tetiva, mišića ili ligamenata), iščašenja ili uganuća zglobova ili u najgorem slučaju fraktura (lom) kostiju.

Svaka od tih ozljeda se manifestira šepavošću, ako je  ozljeda na ekstremitetima, i  bolnošću na dodir ili pri kretanju, usukanim hodom ili čak paralizom nogu.

Osim toga, može doći do hematoma ili podljeva na mjestu udarca, što se manifestira oteklinom koja je temperirana i bolna.

Najteže ozljede koje mogu nastati su ozljede na kralježnici, kao što je iskakanje diskova između kralježaka, što može rezultirati i trajnom paralizom ako se pri tome presiječe živac.

Ako primjećujete bilo koji od ovih znakova, odvedite Vašeg kunića u veterinarsku ambulantu za male životinje na pregled.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr