Povratak

Mokra brada kunića i poteškoće sa zubima | Malokluzija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. Većeslava Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam kunića starog oko 2 godine. Pročitala sam na internetu da ako im je brada mokra (tj. ispod usta) da je to znak da su im zubići predugački. Koliko ja vidim, njegovi zubići su normalne dužine. Ima li potrebe za odlaskom kod veterinara ili ne? S poštovanjem, Doris

O: Kunići imaju 28 zuba, od toga u gornjoj čeljusti dva velika sjekutića, iza njih još dva mala sjekutića, koji se sprijeda ne vide i njih nema u donjoj čeljusti. Pretkutnjaka ima šest, kao i kutnjaka. U donjoj čeljusti dva su sjekutića sprijeda, a iza njih četiri pretkutnjaka i šest kutnjaka.Na donjoj čeljusti iza sjekutića između sjekutića i pretkutnjaka nalazi se prazan prostor. U kunića zubi su otvorenog korijena i kontinuirano rastu tokom cijelog života.
 
Malokluzija je stanje kod kunića u kojem zubi nisu pravilno poravnani, zbog čega dolazi do nepravilnog rasta i njihova trošenja. Za normalno uzimanje hrane izuzetno bitno da se oni pravilno i ravnomjerno troše.

Navode se tri glavna uzroka malokluziji: najčešće je to genetska predispozicija (skraćena gornja čeljust), zatim ozljeda te bakterijska infekcija. Kod genetskog, strukturalnog defekta, stalno rastući gornji i donji sjekutići ne dodiruju se kada kunić žvače. Posljedično, prerasli sjekutići uzrokuju znatnu traumu na jezik i rubne dijelove usne šupljine. Mnogo slučajeva lošeg poravnanja zubiju rezultiraju i od prijašnjih ozljeda u području čeljusti odgovornom za rast sjekutića, a što s vremenom dovodi do neravnomjernog rasta zubiju. Početni znakovi uključuju nesposobnost normalnog žvakanja i gutanja hrane, slinjenje i mokru "bradu". Zatim, ako se radi o infekciji, ona je najčešće bakterijske etiologije. Infekcijom je najčešće zahvaćena donja čeljust što tada rezultira nepravilnim poravnanjem zubiju.

Iako su malokluzijom obično zahvaćeni prednji zubi, povremeno su zahvaćeni i stražnji. Kod kunića se često javlja izbočenje na kutnjaku. Ta suvišna izbočina zarine se u jezik kunića i/ili obraze što uzrokuje bol i nevoljkost za uzimanjem hrane. Ako se problem sa zubima ne liječi, u kunića dolazi do izgladnjivanja i posljedičnog uginuća.

Savjetujem Vam da svakako posjetite veterinara koji će općim kliničkim pregledom, s posebnom pozornošću na usnu šupljinu, utvrditi o kakvom se problemu radi te poduzeti odgovarajuću terapiju.
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr