Povratak

Mokraćni kamenac kod zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Što je najbolje napraviti u slučaju kada zamorčić ima mokraćni kamenac?
Hvala.
Tanja

O: Dugo se smatralo da se mokraćni kamenac ili urolitijaza izuzetno rijetko javlja kod zamoraca, međutim novija iskustva veterinara pokazuju da sve više zamoraca ima problema s mokraćnim kamencima. Kod urolitijaze, kamenac je najčešće lokaliziran u uretri ili mokraćnom mjehuru, ali se može nalaziti i u bubrezima. Po svom sastavu kamenac se u pravilu sastoji od dva i više minerala.

Iako je teško odrediti točan uzrok stvaranja mokraćnih kamenaca, smatra se da se najčešće javljaju sekundarno, kao posljedica mokraćnih infekcija, ali u određenom broju i kao posljedica nepravilnog odnosa kalcija i fosfora u prehrani.

Od kliničkih simptoma kod životinja se uočava krv u mokraći i bolno mokrenje te anoreksija. Kod ženskih životinja može se javiti i oticanje u predjelu stidnice. Moguća je pojava kroničnog proljeva, a kod pojedinih životinja uočene su i motoričke smetnje.

Mokraćni kamenac moguće je u nekim slučajevima dijagnosticirati palpacijom, ali najčešće je za dijagnozu potrebno obaviti RTG ili ultrazvučni pregled.

Otapanje kamenaca pomoću posebnih dijeta pokazalo se neučinkovito. Liječenje se provodi kirurškim uklanjanjem kamenaca i postooperativnom antibiotskom terapijom s upitnom prognozom za trajno izlječenje. Alternativa kirurškom uklanjanju može biti pokušaj razbijanja kamenaca pomoću ultrazvuka, frekvencijom od 30 kHz.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr