Povratak

Moždani udar u kunića - oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj kunić će sad imati 5 godina i bolestan je. Odjednom je prestao jesti i nije obavljao nuždu te se počeo naginjati na desnu stranu. Otišli smo u veterinarsku kliniku i oni su nam rekli da ima moždani udar te leziju jednog oka. Od tada ide na terapiju i dobiva injekcije, danas je 3. put kako je bio na injekcijama. Zeko ne želi jesti i piti, tek kad mu mi sami nudimo onda uzme(ponekad) - ali sve je to jako slabo. Recite mi,molim Vas, što to znači? Što trebamo napraviti i hoće li preživjeti? Puno hvala na odgovoru, Petra

O: Općenito o gubitku ravnoteže u kunića pisala sam ovdje.

O: Ne postoji specifična terapija u slučaju moždanog udara u kunića. Potporna terapija nužna je u bržem oporavku: nadoknada tekućine, pomoć u hranjenju, lijekovi protiv bolova.

Oporavak često traje i nekoliko tjedana, a u ovisnosti o stupnju oštećenja mozga oporavak može biti djelomičan. Često je slučaj, kao i kod Vašeg kunića, nemogućnost uzimanja hrane i smanjen apetit.

Možete mu pomoći nudeći mu mnogo svježeg povrća kako biste ga potakli na uzimanje hrane. No, nekima je potrebno davati hranu direktno u usta brizgalicom. Za ovaj zahvat bi bilo najbolje da se obratite Vašem veterinaru da Vam pokaže kako kunića pravilno hraniti jer može doći do aspiracije sadržaja i posljedične upale pluća.

Također, kao što znate, kunići izbacuju posebnu vrstu izmeta, nazvanu cekotrofima, koje jedu. Za kuniće je esencijalno da ih jedu kako bi u potpunosti probavili i iskoristili hranjive tvari uzete hranjenjem. U ovisnosti o zdravstvenom stanju kunića, on ponekad nije u mogućnosti savinuti se dovoljno da dosegne analno područje i sam ih uzeti, već je potrebno sakupiti ih i staviti na mjesto dostupno kuniću za konzumiranje.

Zatim, neophodno je pratiti i redovito uzimanje vode. Neki kunići nisu sposobni koristiti pojilicu pa smjestite posudu za vodu na njemu dostupno mjesto. Ukoliko nije u mogućnosti sam uzimati vodu na bilo koji način možete mu nekoliko puta dnevno brizgalicom usipati vodu direktno u usta.

Neophodno je da o stanju Vašeg ljubimca razgovarate sa Vašim veterinarom koji ga je pregledao i pod čijim je nadzorom terapija. Na osnovu odgovora organizma Vašeg kunića na poduzete mjere liječenja moći će Vas savjetovati o daljnjoj njezi te prognozi stanja.

U svakom slučaju, iskreno se nadam da će se Vaš kunić vrlo brzo oporaviti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr