Povratak

Naglo uginuće kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Moji roditelji i ja imamo patuljastog kunića 5 i pol godina i uvijek je bio razigran, uredna stolica, pravilna prehrana itd. Međutim, danas je preminuo bez ikakvih pokazatelja da bi se to mogli desiti. Uvijek se isto prema njemu ponašamo, boravi i na svježem zraku, sada kada su ove vrućine bude oko 20 tek malo vani, šeta po vrtu, jede jednaku hranu... Nije imao niti ikakav proljev niti povraćanje niti trzajeve, apsolutno ništa, još jučer je trčao i bio razigran. Danas ujutro kada su mi roditelji išli na posao su mu dali jesti i nije onako uobičajeno navalio na hranu kao inače, a pred par sati je uginuo. Ne znamo šta se desilo, radi izostanka bilo kakvih simptoma pomislili smo daj e od starosti možda, ali s druge strane još je igrao, savršeno vidio i čuo, nije se ponašao kao da je ostario, a i 5 i pol godina je prerano da bi umro od starosti. Eto, jedino to što ujutro nije navalio na hranu i kad smo došli doma primjetili smo da nekako čudno leži te ga uzeli na ruke i on je bio miran par minuta... i onda je napravio 2, 3 mala trzaja i samo uginuo... Kao da je čekao da ne ugine sam... Moje pitanje je, znate li neke mogućnosti šta se moglo desiti? Jer nam je teško i jednostavno ne pronalazimo razlog zašto se to desilo. Lijep pozdrav i unaprijed hvala, Ana

O: Nagla uginuća kunića nisu rijetkost. Ponekad ta uginuća nisu baš iznenadna kako se čini u prvi mah, s obzirom na to da kunići znaju vješto prikrivati simptome određenih bolesti.To je dio mehanizma opstanka, koji nas može zavarati.

S obzirom na to da je ljeto, uvijek treba biti pozoran na visoke temperature, na koje su kunići posebno osjetljivi. Ponekad već kratkotrajna izloženost prevrućem ambijentu može imati fatalne posljedice. Također, stres kao takav može uzrokovati velike poteškoće, čak i smrt. To se događa u situacijama nagle opasnosti odnosno, prestrašenosti i pretrpljenog straha od npr.velikog psa ili čak mačke. Nagla smrt obično povlači i sumnju na zatajenje srca, što je također moguće. O utjecaju uvjeta držanja na razvoj bolesti možete pročitati više u odgovoru kolegice, naslovljenom Uginuće kunića - uvjeti držanja i najčešće bolesti.

Potpuna procjena uzroka uginuća, moguća je jedino nakon provedene obdukcije. Za takav zahvat kontaktirajte Vašeg veterinara.

U svakom slučaju, vrlo nam je žao zbog gubitka Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr