Povratak

Napad kod zamorčića - moždani udar?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije tri tjedna moja zamorčica stara 5 godina prestala je jesti, jako je smršavila, nije uopće imala izmet i samo je uzimala tekućinu. Tjedan dana smo svakodnevno išli kod veterinara po injekciju antoibiotika nakon kojih je ponovno postala vesela, probava joj se vratila i počela je jesti sve osim kruće hrane kao da ima problema sa gutanjem, valjda bi antibiotici djelovali da je neka upala grla? Nastavila sam joj davat prašak za probavu jednom tjedno u vodu, a dobiva i vitamin C. Inače svakodnevno dobiva više obroka organski uzgojenog voća i povrća, uzima vitaminske bombončiće, suhu hranu sa dodacima minerala, čistimo joj kućicu svako drugi dan i stvarno se dobro brinemo za nju.

Nešto prije tih problema počela joj je otpadati dlaka na nožicama i trbuhu i koža je bila sitno perutava, malo se i češkala. Veterinar je rekao da ne izgleda kao parazit ni kao gljivice, a pošto nam je mršavost preuzela pažnju računali smo da će antibiotici djelovat  i na to. Prvi put su se problemi s dlakom javili prošle godine, ali nakon mazanja s nekim kortikosteroidskim tekućim pripravkom se povuklo. Sve je bilo super do jučer kad se izvrnula bočno i imala nešto slično epi napadu. Nije se mogla pomaknuti, glavu je nagnula u stranu (malo kao i da joj zatitra oko s te strane), a nožice su joj bile u grču. Sada samo leži, ako se proba pomaknuti baca je na bok i počnu joj se noge tresti. Uspjela je malo pojesti, ali joj moram smiksati mrkvu, krastavac ili blitvu jer teško guta čak i vodu. Čini mi se da je malo bolje nego sinoć, ali se ne može micati. I nosić joj malo curi. Izgleda kao da je imala moždani udar pa sad ima plegiju donjih nožica i problem sa gutanjem. Molim vas hitno mi odgovorite šta joj dati jer moj veterinar nije upoznat sa ovakvim stanjem i ne može joj pomoći. Ima li veze sa prethodnim problemom sa dlakom i probavom? Je li to uopće inzult ili neki poremećaj centra za ravnotežu i postoji li kakav lijek i koji? Unaprijed zahvaljujem,
Andrea

O: U zamorčića su moždani udari rjeđa pojava. Ovo stanje prate slijedeći simptomi: padanje glave na jednu stranu sa ponekad skvrčenim tijelom pod kutem 45°, nistagmus - ritmično trzanje očnim jabučicama, koje nije pod kontrolom volje. Nistagmus je često prisutan i nekoliko sati nakon udara. Na mali dodir rukama zamorčići se prestrave uz prisutno jako ubrzano lupanje srca.

Tijekom udara zamorčića treba smjestiti u kutiju sa mnogo sijena i ostaviti u mraku kroz dva do tri sata u miru i tišini. Ako se napad u tom vremenu ponovi velika je vjerojatnost da će doći do uginuća. No, u većini slučajeva, osiguravajući zamorčiću da se samostalno oporavi, prognoza je vrlo povoljna. Kako je izuzetno važno ostaviti životinjicu u miru, morate je nadgledati vrlo pažljivo i tiho. Većinom je potrebno nakon što dođe k sebi rehidracija infuzijom (posjet veterinaru). Samostalno mogu piti tekućinu tek za oko 6 sati nakon napada. Ne pokušavajte na silu hranjenje i pojenje sve dok ne budete sigurni da može normalno gutati. Naime, poremećajem svijesti poremećen je i akt gutanja pa vrlo često dolazi do aspiracije sadržaja i komplikacije upalom pluća.

Ponekad je potrebno i jedan do dva tjedna da se glava i tijelo zamorčića isprave no većina životinja koje prežive moždani udar imaju za posljedicu lagano nakrivljenu glavu. Obično su moždani udari sa kompletnim oporavkom no manja je vjerojatnost ukoliko se napad ponovi ili kontinuirano traje.

Često se u zamorčića javlja i srčani udar kod kojeg su simptomi drukčiji od moždanog. Zamorčići se umire, otežano dišu, hvataju zrak. Ovo obično traje nekoliko minuta pa do nekoliko sati ali srčani udar obično ne prate paralize tijela. Također, u zamorčića najčešće završavaju uginućem.

Sljedeće što naliči udaru su napadi, a najčešće uzrokovani zanemarenim slučajem gljivične infekcije koja se komplicirala generaliziranom infekcijom. Napad redovito uslijedi nakon što se u zamorčića zamjećuje konstantno češanje. Zamorčić se obično prevrne na leđa sa drhtanjem tijela neko vrijeme a zatim se savijaju u luku prema natrag i ostaju ukočeni neko vrijeme. Zatim,  preokrenu se i stanu na noge. Vlasnik je obično mišljenja kako se radi o moždanom udaru, no ovaj tip napada može trajati mjesecima prije negoli će imati nepoželjnih posljedica po zdravlje zamorčića. U ovom slučaju treba pustiti zamorčića na miru do završetka napada, a zatim ga možete uzeti u naručje i pregledati je li sve u redu.

No, u zamorčića je zabilježena i jedna vrsta paralize za koju se točno još uvijek ne zna uzrok. Događa se vrlo brzo i gotovo bez iznimke tijekom noći tako da se redovito ujutro može vidjeti životinjica okrenuta na leđa i zatezanje duž prednjih nogu.

Kao uzrok trzanja, napada i paralite tijela u zamorčića navodi se i nedostatak kalcija u organizmu. Kalcij je vitalni mineral za kontrakcije mišićja i živčanih impulsa koji ih potiču a do njegova nedostatka dovodi deficitarna prehrana te poremećena absorpcija u crijevima. Liječenje se provodi parenteralno kalcijem i dodacima prehrani obogaćenim kalcijem.

Općenito se smatra kako sve paralize u zamorčića koje uslijede nakon pada, jave se uslijed neke bolesti ili se jave samostalno, zahtijevaju intervenciju veterinara.

Spomenuli ste da je Vaš ljubimac dobivao terapiju antibiotikom. Imajte na umu kako se kod liječenja daju antibiotici širokog spektra koji djeluju protiv niza Gram-pozitivnih i Gram-negativnih bakterija, no ne djeluju na gljivice na koži. Isto tako,  otežano gutanje nije samo posljedica upale grla već može biti poremećeno oštećenjem dijela mozga odgovornim za gutanje, patološkim procesima u usnoj šupljini (upale desni, ranice u usnoj šupljini, prekomjerno izrasli sjekutići,..).

O uzrocima kožnih problema i češanja u zamorčića opisala je kolegica dr. vet. med. Balantin, na sljedećem linku:
http://www.pet-centar.hr/content/view/2385/70/

Savjetovala bih Vam da se obratite na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu kako bi uz stručno osoblje i suvremenu tehnologiju dijagnostike mogli obaviti sve pretrage koje bi dovele do pravovaljane dijagnoze i terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr