Povratak

Neaktivnost i letargija kod vrtimiša

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam vrtimiša starog oko jedanaest mjeseci i zadnjih dana stalno spava. Normalno jede i pije, ali većinu vremena provodi u kućici i leži, osim u slučaju kad ga ja zainteresiram za izlazak. Pustim ga po stanu i onda normalno trči naokolo, ali ništa bez moje inicijative. Inače je bio veoma aktivan i razigran...
Brine me da mu nije nešto, ili je to samo faza?
Hvala,
Ana

O: Zdravi vrtimiševi su inače vrlo aktivni i društveni.

Treba pripaziti da uvijek imaju dovoljno svježe vode koju treba svakodnevno mijenjati. Osim zbog nedostatka vode, mogu postati letargični i zbog pretilosti, deficita vitamina ili minerala u prehrani, previše visoke ili niske vanjske temperature ili stresa. Kod nedostatka tjelesne aktivnosti javlja se pretilost, zbog koje može doći do artritisa, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti. 

Vrtimiševi inače žive 18-30 mjeseci i vrlo su osjetljivi na prehlade pa svakako treba pripaziti na temperaturu u prostoriji i propuh. Također su osjetljivi na velike oscilacije temperature preko dana i noći.

Smanjite udio zrnate hrane i redovito mu ponudite svježe voće i povrće, ali ne u prevelikim količinama. Također postoji i niz vitaminsko-mineralnih preparata za glodavce koji se dodaju u vodu.

Ukoliko ovo stanje potraje ili primijetite bilo kakva pogoršanja, svakako se obratite Vašem  veterinaru koji će pregledom točno utvrditi o čemu se radi, te odrediti ciljanu terapiju, ukoliko će biti potrebna.

O vrtimiševima su također pisali i moji kolege ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr