Povratak

Neobično ponašanje i zdravstveni problemi ženke hrčka nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi objasnite kako se ponaša ženka kineskog hrčka kod okota. Pošto istu imam i cijeli dan se totalno čudno ponaša, teško diše, jako zijeva, ispušta čudan zvuk i tragove krvi i dok hoda je baca na bok. Nakon cijelog dana se skroz smirila i sad sam zabrinuta da ne ugine.
Renata

O: Graviditet u kineskih hrčaka traje u prosjeku od 18 do 21 dan. Tek otprilike 5-7 dana prije očekivanog okota uočava se povećanja obujma trbuha ženke, a mogu se, iako rijetko, prstima osjetiti mladi.

Tipični znakovi približavanja vremena okota u hrčkice su: građenje gnijezda, dva dana prije okota znatno dobivanje na tjelesnoj težini u području trbuha, skladištenje veće količine hrane od uobičajene. Ženke pokazuju uznemirenost i razdražljivost, ponekad su i agresivne.

Okot obično nastupa u jutarnjim satima, a ženkicu je najbolje ostaviti u miru, povremeno provjeriti da li je sve u redu. Okot je vrlo stresan za ženku te ako je previše uznemirena dolazi do kanibalizma. Tek nekoliko sati prije okota frekvencija disanja naraste za oko 50%, a ženka postaje znatno nemirna. Izlazak mladih popraćen je manjom količinom krvi, a hrčkica odmah nakon okota mladog pojede posteljicu.

Nije rijetka pojava i lažne trudnoće u hrčkica te nemogućnosti okota zbog zakazivanja hormonalne informacije. U potonjem slučaju, mladi se resorbiraju (razgrade) unutar tijela ženke bez posljedica po zdravlje. U oba slučaja ženka može imati uspješne okote kasnije.

Ženke hrčaka okote prosječno 6 mladunaca, ali su moguće i varijacije 2-15. Okot većeg broja mladunaca može potrajati kroz duži period, ali svakako će završiti kroz nekoliko sati. Postoji mogućnost da plod zaostane u maternici ili porođajnom kanalu, ali u pravilu ne preživi. Ženka u kojoj je zaostali plod vrlo brzo postaje snuždena, ne uzima hranu, otežano diše i, nažalost, ugiba. Životinjica koja je okotila sve mladunce normalno jede i pije, ima stolicu i mokri, sluznice su joj bistre i sjajne a dlaka uredna.

Dakle, ukoliko ne možete vidjeti mladunce u kavezu, simptomi koje ste uočili kod Vaše hrčkice mogu upućivati na niz zdravstvenih problema.

Otežano disanje može pratiti oboljenja srca i dišnog sustava, ujedno popraćeno neuobičajenim zvukovima. Gubitak ravnoteže upućuje na probleme vestibularnog sustava i/ili samog mozga koje je moglo nastati nedovoljnom oksigenacijom mozga zbog slabosti srca. Što se ispuštanja krvi tiče, niste naveli sa kojeg mjesta na tijelu, no pretpostavljam da se radi o anogenitalnoj regiji. Dakle, krvarenje je moglo nastati mehaničkom ozljedom, intoksikacijom, poremećajima zgrušavanja krvi i dr.

Svakako Vam savjetujem da što prije posjetite veterinara koji će na osnovu pregleda utvrditi o kakvom se problemu radi te odmah, po potrebi, poduzeti i odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr