Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije nešto više od 7 mjeseci kupio sam dvije mlade kanadske vjeverice, mužjaka i ženku. U zadnje vrijeme mužjak je počeo iskazivati agresivno ponašanje - stalno naganja ženkicu i dosta je nesnostan (zna baš i postati dosta agresivan). Također, primjetio sam da ima problem sa spavanjem - ženkica i druga ženkica koju sam prethodno nabavio (koja je u drugom, zasebnom kavezu) imaju normalni režim spavanja, dok je mužjak budan do kasnih noćnih sati i diže se relativno rano. Treće što me i najviše zabrinjava, primjetio sam da mu se u predjelu mošnji dotične poprilično povećale, te mi se čini da mu se ponekad zbog toga i poveća anus (inače mu je normalan, ali povremeno kao da ga napne).

Inače, mužjak je aktivan, jede normalno, ima normalnu dlaku (osim vrha repića koji mu je oduvijek bio nekako čupav) i, izuzevši te agresije, nema nikakav obrazac ponašanja po kojem bi se dalo zaključiti da nešto sa njime nije u redu. Zanima me što mogu poduzeti sam ili da li da odem odmah na pregled kod veterinara.
Marko

O: Prema onome što ste opisali, mislim da se kod Vašeg mužjaka ne dešava ništa neobično.

Naime, kanadske vjeverice spolno sazrijevaju u dobi od oko godinu dana. U tom periodu se mužjacima spuštaju testisi (postaju i znatno uočljiviji), a mislim da je upravo to razlog ''problema'' kod Vašeg mužjaka.

Kanadska vjeverica obično se pari dva puta godišnje. Sezona parenja započinje u veljači i traje do travnja,a drugi period kada bi moglo doći do parenja je od lipnja do kolovoza. Ženka je u estrusu 3-10 dana i tada je atraktivna mužjaku. Da je ženka u estrusu, najlakše se prepoznaje po tome što se konstantno intenzivno glasa,kako bi na taj način privukla mužjaka. U tom periodu on učestalo lovi ženku, sve dok ne dođe do parenja. Obično ženka u estrusu mijenja svoje ponašanje, koje se kod nekih može okarakterizirati kao agresivno.

Parenje traje relativno kratko. Gestacijski period traje 31-35 dana, a u leglu se prosječno nalazi 4-5 mladih vjeverica. Mladunci se rađaju goli i slijepi, a pod okriljem majke prosječno ostaju 6 tjedana, nakon čega su potpuno neovisni.

Inače, kanadske vjeverice su vrlo živahne i iako vole društvo, izrazito su teritorijalne. Iako su ženke uglavnom dominantnije od mužjaka i znaju biti agresivne (naročito u periodu estrusa), nije isključeno da i mužjak pokuša iskazati svoju dominaciju, naročito ako se drže u istom kavezu.

Ukoliko je u kavezu više vjeverica, agresivno ponašanje može biti posljedica stresa, zbog straha od gubitka teritorija ili, ukoliko se agresivno ponašanje počne javljati pred zimu, zbog straha od gubitka hrane (čak i onda kada je imaju u izobilju). U takvim slučajevima obavezno se mora pregraditi kavez ili svaku životinjicu držati posebno.

U svakom slučaju, budući da je po svemu ostalom njegovo ponašanje uobičajeno, mislim da uopće nemate razloga za zabrinutost. Po svemu sudeći, Vaš se mužjak ''zaljubio'' pa je i njegovo ponašanje upravo i rezultat trenutnog stanja.