Povratak

Neobično ponašanje kunića - spolno sazrijevanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam oko 3 mjeseca par kunića (m/ž) i u zadnje vrijeme, nekih 20 dana, ženka je agresivnija, kopa hranu iz posudice i često pušta zvukove nalik na mrmljanje i plakanje. Što bi mogao biti uzrok toga?
Hvala,
Nikša

O: Kunići su društvene životinje, a nerijetko se odlično slažu s drugim kućnim ljubimcima. Kunići koji prihvaćaju prisutstvo drugih jedinki međusobno se ližu, zajedno se hrane i spavaju.

Promjene koje su nastupile u ponašanju Vaše ljubimice  vrlo vjerojatno su posljedica spolnog sazrijevanja.

Spolna zrelost kod kunića nastupa rano, obično s 3 - 6 mjeseci, što ovisi o pasmini te uvjetima držanja. Kunići većih pasmina kasnije spolno sazrijevaju nego oni manjih pasmina.

Spolni ciklus ženki kunića protječe u nekoliko faza i ciklički se ponavlja.
Ovulaciju kod ženki kunića izaziva akt parenja. Za oko 10 sati poslije parenja, pod utjecajem endokrinih hormona, folikuli brzo pucaju. Ako se ženka ne pari, folikuli propadaju jedan za drugim u ciklusu od oko 18 dana (5 - 39), a novi sazrijevaju. Spremnost za parenje je osobito velika za 1-2 dana kada folikuli dozriju. To vrijeme odgovara "gonjenju" - estrusu. Ženka tada postaje nemirna, slabije jede i često čupka krzno nastojeci pripremiti gnijezdo. Kod ženki u estrusu javljaju se promjene na vanjskom dijelu spolovila koje je povečano i plavo-crvene boje. Estrus traje 3 - 5 dana. U to vrijeme ženka dozvoljava parenje.

 Obzirom da je ženka vrlo mlada, ovako rano parenje moglo bi predstavljati i zdravstveni problem. To naglašavam iz razloga što sa spolnom zrelošću ne završava i tjelesni razvoj kunića. Općenito se uzima da rasplodne životinje(malih i srednjih pasmina kunića) nebi trebale biti mlađe od 7 do 9 mjeseci. Stoga bi Vam preporučila da razmislite o privremenom odvajanju životinja ili o kastraciji (sterilizaciji).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr