Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imamo veliki problem! Naš zec sve pojede šta vidi i ne mozemo ga spriječiti. Dali smo mu drvo, ali njega neće jesti jer mu je draži ormar, sve novine i papire rastrga i pojede. Ne može se od njega ništa sakriti jer skače u visinu do 1 m. Ne znamo više šta napraviti. Grize vlakna od kaučla i sve ostalo što mu se nađe na putu. Inače je jako umiljat i voli se maziti. Preko noći je zatvoren u kavezu i kad je u kazni, ali ne pomaže. Ne bih volio da je cijelo vrijeme zatvoren jer to je mučenje.
Molim vas da pomognete, više ne znam šta da radim!
Hvala!
Vedran

O: Neprirodan apetit ili alotriofagija se najčešće javlja kao posljedica poremećenog prometa vitamina i minerala u organizmu. Najčešće se radi o nedostatku tih tvari u organizmu.

Obavezno kuniću ponudite mineralni kamen za grickanje i vitamine koji se daju u vodu ili hranu kako bi eventualno isključili medicinski problem. Bitna je i kvalitetna prehrana kunića. Osim gotove hrane namijenjene kunićima, ponudite mu radić, brokulu, celer, peršin, mrkvu, jabuku, krušku i drugo ali preporučila bih da ne miješate istodobno više vrsta svježe hrane. Voće i povrće mora biti dobro oprano (zbog insekticida i kemikalija) i uklonjeno iz kaveza nakon 2 sata od početka hranjenja istim.

Puštajte kunića van kaveza samo uz nadzor te mu ograničite kretanje na jednu prostoriju u kojoj pokušajte ukloniti sve što bi mogao grickati, a namještaj zaštitite presvlakama od prirodnih materijala. Nabavite kuniću igračke kako bi mu odvratili pažnju od nepoželjnog grickanja.


Za sada nije registrirano niti jedno odbojno sredstvo koje bi kuniće spriječilo od nepoželjnog grickanja namještaja i drugih predmeta u kući.