Povratak

Nepoželjno mokrenje kunića nakon dolaska druge životinje u dom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam super kunića starog 7 godina. Nikad nije piškio po stanu dok nam susjeda nije nabavila malo štene i s njim nekoliko puta došla u goste. Otad više ne možemo kontrolirati označavanje stana, prilično je nezgodno, a kao zadnje rješenje bismo uzeli u obzir kastraciju jer već ima dosta godina. Postoji li nešto čime se može špricati stan (kao za mačke i pse)? Unaprijed hvala i ugodan dan, Ivana

O: Općenito promjene u načinu, učestalosti i količini mokraće u kunića mogu ukazivati na reproduktivnu fazu, teritorijalnost ili urogenitalna oboljenja. Kod obilježavanja teritorija uočava se prskanje mokraće po predmetima koji kuniću trenutno obuzmu pažnju - bilo koji dio namještaja, druga životinja u kućanstvu ili noga vlasnika i sl. Ovakvo se ponašanje u konačnici uspješno rješava jedino kirurškim zahvatom kastracije.

Više o kastraciji kunića možete pročitati u ranije objavljenom odgovoru kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr.vet.med. naslovljenom Kastracija kunića - odluka o zahvatu i oporavak.

Također, na umu treba imati i činjenicu kako se nepoželjna ponašanja u kunića javljaju najčešće uslijed nepravilnog ophođenja sa kunićem, s obzirom na to kako vrijedi općenito pravilo da se kunići koji se osjećaju sigurnima i opuštenima, vladaju vrlo dobro i po pravilima. Tako je moguće da iskazuje nepoželjno mokrenje uslijed osjećaja ljubomore na novu životinju u posjeti kućanstvu, a ne toliko na prisutnost samog psa koji mu ne predstavlja eventualnu konkurenciju u reproduktivnom životu.

Sljedeće, kod rješavanja problema nepoželjnog mokrenja u kunića najlakše je identificirati ponašanja vezana uz reprodukciju, ali u obzir treba uzeti i zdravstvene uzroke upravo iz gore navedenih razloga.

Što se tiče oboljenja urogenitalnog sustava u kunića, na njih upućuje učestalost, volumen, boja i izgled mokraće te lokacija mokrenja. U kunića su najčešće upale mokraćnog mjehura, uroliti i bolesti bubrega. Navedeno se može identificirati jedino kompletnim kliničkim pregledom u veterinarskoj ambulanti.

Stoga je za preporučiti da ljubimca najprije odvedete u veterinarsku ambulantu na pregled, a ukoliko se na osnovu općeg kliničkog pregleda u ambulanti utvrdi kako se ne radi o medicinskom razlogu, možete pokušati ispravljanje nepoželjnog ponašanja na način da najprije mehanički očistite markirana mjesta te poprskate posebnim sredstvima namijenjenima dezinfekciji, ali i uklanjanju mirisa mokraće. U ponudi Pet centra možete pronaći: Flamingo Clean Spray (mirisa limuna i lavande - izbalansiranom formulom osigurava brzo i jednostavno rješenje za čišćenje kaveza, materijala za gnijezda, zdjelica i pribora a zahvaljujući dodatku ekstrakta limuna ili lavande sprej ima i deoderizirajući učinak) te Petvital Bio Fresh & Clean otopinu (ekološki čisti i dugotrajno uklanja neugodne mirise svih vrsta (mikroorganizama, urina, izmeta, gnoja, znoja i sline), uklanja jake mirise nastale markiranjem područja, onemogućava rast štetnih bakterija, smanjuje infestaciju muha, eliminira neugodne mirise u odvodnim kanalima).

Nažalost, sa sada na našem tržištu, prema informacijama kojima rasolažemo, nema sredstva koje bi bilo deklarirano kao odbojno za obavljanje nužde kunića, no uklanjanjem samog mirisa mokraće značajno se može pomoći u ispravljanju ovakvog nepoželjnog ponašanja.

Ipak, ukoliko nakon perioda od otprilike tjedan do dva tjedna ne primijetite poboljšanje u ponašanju ljubimca, možda ćete trebati razmisliti o kastraciji kao jedinom načinu rješavanja problema.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr