Povratak

Neurološke smetnje kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj patuljasti kunić starosti oko godinu i pol dana je već nekoliko puta imao nekakav oblik napadaja, točnije dogodi mu se da odjednom dok leži u kavezu izgubi kontrolu nad sobom, kao nekakvi jaki grčevi gdje ne može kontrolirati sobom. Ne može se postaviti na nožice, kao da mu se tijelo ukoči. To se dogodilo više puta i traje oko pola minute do minutu, recimo jedanput u dva tjedna prosječno. Normalno se hrani, zdrav je i umiljat i puštamo ga svakodnevno van iz kaveza i stvarno se brinemo o njemu. Jedino da li možda sa time ima ikakve veze to što ga nismo dali kastrirati?
Unaprijed hvala, Nataša

O: Uzroci simptoma kod Vašeg ljubimca mogu biti raznoliki: epileptični napadaji, oštećenja moždanog tkiva različite etiologije, poremećaji u provodljivosti živčanih impulsa, stres, vestibularni sindrom, metabolički poremećaji,...

Kao što se iz gore svega navedenog da zaključiti, zbog širokog spektra mogućih bolesti, na ovakav način nisam u mogućnosti utvrditi o čemu je točno riječ. Iz tog razloga, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru. Naime, isti će nakon uzimanja anamneze i provedene kliničke, a po potrebi i drugih dodatnih pretraga, biti u mogućnosti utvrditi uzroke koji su doveli do pojave gore navedenih simptoma, postaviti dijagnozu te, prema njoj, odrediti prikladnu terapiju. Također, isti će biti u mogućnosti odgovoriti Vam na sva druga pitanja.

Također, ponekad je moguće otkloniti smetnju koja napad uzrokuje, te na taj način omogućiti kuniću normalan život bez dodatne terapije. 

Kod bilo kojeg oblika neuroloških smetnji u kunića uvijek je preporučljivo tretirati i B vitaminima, najčešće kombinacijom B1, B6 i B12 vitaminima (neurotropni vitamini). Preporuka je u početku liječenja aplicirati takav B komplex injekciono, a dozu i režim terapije će odrediti Vaš veterinar. Nakon toga preporučljivo je kuniću dodavati vitaminske pripravke u hrani, odnosno češće u vodi za piće. U ponudi naših trgovina za male glodavce imamo: Sera vitamin plus N - vitaminsko - mineralne kapi za male glodavce, JBL Rodvitol, te Beaphar Lebens vitamine. To su pripravci koji sadrže sve potrebne vitamine za zdrav metabolizam glodavaca, u kojima su zastupljeni i navedeni B vitamini.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr