Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam par pitanja šta se tiče mog hrčka: 1. Kupio sam ga prije nekoliko dana, prvi i drugi dan bio je više napolju negu u kućici, pogotovo navečer. A sada je i danju i noću u kućici i to me stvarno zabrinjava. Slabo izlazi samo da nešto jede. Što se tiče toga je li se navikao na mene - malo je, reairae kad imam hranu u ruci. Je li to možda zato što je to ženka pa se priprema da se okoti ili je nešto drugo u pitanju? Moje drugo pitanje je: 2. U pet shopu sam svom hrčku kupio sjemnke specijalno za glodavce. Da li hrčak stvarno voli to jesti? Kad se vratim kući dobro vidim da je slabo uzeo tu hranu, pa sam mu ponudio malo kupusa i mrkve. Smije li hrčak jesti bademe i dvopek i drugu sličnu hranu? Molim vas pomozite. Zlatan.

O: Hrčka ste nabavili tek nedavno, prepostavljam i novu krletku, zdjelice i ostalu opremu. Za njega je to novi dom i zbog uzbuđenja i znatiželje prvih par dana je bio aktivan tokom cijelog dana, a sada je naučio gdje i šta stoji. Inače glodavci su noćne životinje i tada "luduju" po krletki i jedu (dok su njihovi vlasnici u dubokom snu), a tokom dana spavaju.

Hrčku dajemo suhu hranu (zrnje). Uglavnom možete nabaviti već gotovu izmješanu hranu od više proizvođača. Ako mu se ne svidi određena hrana, nabavite mu drugu. Preporuka je malim glodavcima davati svaki drugi dan svježe voće ili povrće(jabuka, radić, mrkva, bademe) u malim količinama. Također mu možete dati i dvopek, ali ne prečesto. Rađe mu ponudite mineralni kamen koji je obogaćen i vitaminima.