Povratak

Novi kunić ima proljev | Osjetljivost probave i Pro-Enteric Triplex probiotska pasta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Prošlu subotu sam dobila patuljastog kunića iz Vašeg pet shopa u Osijeku. Otkako sam ga dobila, nisam primijetila da je kakao. U subotu je imao malo proljev i nakon toga ništa. Sijeno je jeo normalno, a suhu hranu ponekad. Vode pije i piški. Jučer sam primijetila sluzavu, gelastu žutu kuglicu i danas isto. Danas slabije jede sijena, ali je jeo malo domaće nešpricane kruške. Dala sam mu danas 2 ml parafinskog ulja i također seb simplex kapi. Zanima me što bi mu moglo biti i što još trebam napraviti? Hvala, Marija

O: Kunići imaju osjetljivu probavu. Promjena prehrane, nova okolina, transport, svježa zelena hrana mogu dovesti do smetnja u probavi poput proljeva i začepa. Uzrok mogu biti i unutarnji paraziti i bakterije, ali tada obično kunić odbija hranu i vodu, potišten je, ima povišenu tjelesnu temperaturu.

Kvalitetno sijeno mora uvijek biti na raspolaganju kao i kvalitetna mješavina suhe hrane za kuniće, a sa svježim voćem i povrćem ga nemojte hraniti dok god ima proljev. U ljekarni Pet centra možete naći probiotsku pastu kao potporu probavi – BIOBERICA Pro-Enteric Triplex pasta sadrži probiotik, kaolin i pektin, može se koristiti dugotrajno, daje se 1ml oralno 2-3 puta dnevno, minimalno tri dana.

Ako Vaš kunić prestane jesti i promijeni ponašanje svakako ga odvedite na pregled kod Vašeg veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr