Povratak

Oboljenja kože u zamoraca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj zamorac ima neke točke tamo gdje počinje but, tj. zadnje noge i u sredini nešto izlazi, kao kožica, i vlažno je. Je li to nešto ozbiljno ili je prirodno? Andrea

O: U potpunosti Vam na postavljeno pitanje može odgovoriti Vaš veterinar, na temelju kliničkog pregleda, jer su opisani simptomi općeniti te je vrlo teško, ali i nestručno isključivo prema njima postaviti bilo kakvu konačnu dijagnozu.

Oboljenja kože u zamorčića općenito nastaju kada padne obrambeni mehanizam kože.

Također postoje i predisponirajući faktori za kožne bolesti, a to su traume, prevelika vlaga, neuredna dlaka, paraziti, kemijska sredstva (mogu narušiti integritet vanjskog sloja kože), opekotine, smrzotine, neuredne i nedovoljno čišćene životinjske nastambe i mnogi drugi faktori. Promjene na koži mogu biti različitog uzroka, od bakterijskih, gljvičnih, parazitarnih pa do alimentarnih uzroka (deficit vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonskih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde).

Primarno, ulazna vrata bakterijama, gljivicama i kožnim nametnicima su mehaničke ozljede stečene kretanjem i igranjem u kavezu, opća otpornost organizma je niska što pogoduje razvitku i širenju uzročnika bolesti tipa Staphylococcus, Corynebactreium, Dermatophytosis i drugi.

Ovi uzročnici dovode do sličnih promjena i bolesti kože i u čovjeka, te bi bilo uputno što prije posjetiti veterinarsku ambulantu i ukoliko bude potrebno započeti s terapijom.

Kožne promjene i gubitak dlake zbog kožnih parazita ili buha najčešće je vidljiv na trbuhu i dijelovima nogu zbog češanja i griženja. One se mogu prenijeti na Vašeg zamorčića s drugih životinja u kućanstvu, kao i sa steljom. Na koži, ako su vidljivi, mogu se primijetiti mali bijeli ili crveni paraziti, ili crne buhe. U tretiranju navedenih potrebno je, osim tretiranja životinje, u potpunosti očistiti kavez i dezinficirati ga te mijenjati stelju dva puta tjedno dva tjedna kako biste eliminirali i izležena jajašca.

Osim pregleda kod veterinara, savjetujem Vam da zamorčiću dodajete neki od vitaminskih pripravaka u hranu, odnosno vodu za piće. U našim trgovinama u ponudi za male glodavce imamo: Sera "Vitamin plus N" - vitaminsko - mineralne kapi za male glodavce, JBL "Rodvitol", Beapfar "Lebens vitamine", Versele-Laga "Opti-vit", te Versele-Laga "C-vit".

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr