Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Znam da se ovo pitanje ne tiče teme, ali mi je opet stalo do vašeg stručnog mišljenja u ovom slučaju! Imam dvoje malodobne i jedno aolescentno 15 godišnje dijete, svi smo se suglasili da ćemo kupiti hrčka! No, pravo pitanje se postavlja, kad ne znamo koja vrsta bi bila najpogodnija za nas? Htjeli bismo razigranog i dobroćudnog hrčka koji će se brzo naviknuti na sve ukućane, ne biti agresivan i ne biti boležljive prirode. Koju vrstu hrčaka biste mi preporučili? Korina

O: Hrčci su idealni ljubimci za cijelu obitelj jer su vesele i zaigrane životinjice, ne zahtijevaju puno prostora i jednostavno je brinuti se o njima.

Ipak, pogodniji su za stariju djecu koja se o njima mogu adekvatno brinuti.

Osnovne vrste hrčaka su sirijski ili zlatni, ruski, kineski i sibirski hrčak. Prilikom odabira hrčka je bitno znati da je sirijski hrčak samotnjak i ne preporučuje ih se držati u paru zajedno u istoj nastambi, a kineski, sibirski i ruski hrčci vole živjeti u paru tj. moguće su zajednice mužjaka i ženki, naravno - ako to želite jer, nabavite li hrčke različitog spola, oni će se pariti i imat će mladunce koji će se opet međusobno pariti i začas nećete znati kuda sa svim tim hrčcima.

Kineski hrčci su vrlo umiljate i društvene životinjice te vole blizinu drugog bića, ali važno je znati da su hrčci općenito, pa tako i kineski, "noćne životinje" tj. aktivni su noću, a danju spavaju. Zato ih se ne smije uznemiravati u vrijeme sna jer tada mogu i ugristi. Također, bolesni hrčci su obično nervozni, nemaju volju za kretanjem i u takvom stanju mogu ugristi. Svakako nastojte ne uznemiravati Vaše hrčka i ne igrati se s njim do poslijepodnevnih sati kako bi njegov dnevni ritam bio što prirodniji, a i on će tada biti raspoloženiji za društvo. Hrčci su aktivniji noću nego danju i ne vole da ih se uznemirava po danu kada se odmaraju. Ako ih probudite tijekom dana, oni su još sneni i nastoje se sakriti i ponovo zaspati. Nemojte ih nikada naglo buditi jer će biti nepovjerljiviji prema ljudima. Tada su vrlo nervozni i zato ih treba nježno i s dvije ruke uzeti i probuditi pa neće gristi ili bježati. Vrijeme kada je hrčak budan je najbolje za navikavanje na Vaše ruke.

U svakom slučaju pri pripitomljavanju treba biti strpljiv pa će se hrčak postepeno priviknuti na Vas (a i Vi na njega) i s vremenom će mu goditi Vaš dodir i igranje sa njim. Ipak, sve navedeno umnogome ovisi i o karakteru samog hrčka: neki se lakše prilagode i opuste, a nekima treba iznimno dugo vremena.
Nakon što hrčke donesete kući treba im nekoliko dana da se priviknu na novu sredinu, na ukućane i jedan na drugoga. Dajte mu nekoliko dana da se prilagodi na novu sredinu i na nove ljude i mirise, nemojte ga odmah 'loviti' jer je to kontraproduktivno. Neka se pomalo navikava na Vas. Također, treba nastojati da životinja priđe ruci, a ne da je mi hvatamo. Kada hrčka primate u ruke, budite oprezni da Vam ne ispadne i ne ozlijedi se. Obuhvatite ga objema šakama, napravite od njih " čašicu" i u nju prihvatite hrčka te ga nikako nemojte uzimati na neke druge načine. Postavite u svoje ruke njegovu omiljenu hranu tako da ga to privuče. To je najbolji put za pripitomljavanje. Otprilike u roku od tri tjedna Vaš bi se hrčak trebao naviknuti na držanje u rukama. Prilikom hranjenja, također, pričajte svom hrčku neka zapamti Vaš glas.

Važno je objasniti djeci da su hrčci društvene, ali plahe životinjice s kojima moraju biti nježni u igri i posebno im napomenuti da ih ne uznemiravaju dok spavaju jer tada postanu razdražljivi pa znaju i ugristi. Također ih morate unaprijed upoznati sa njihovim navikama, npr. hrčak je glodavac i sasvim je normalno da gricka koru, a i ostalo do čega dođe. Stoga ćete morati dobro paziti kako Vam ne bi napravio štetu po stanu. Osobito morate biti oprezni kada su u pitanju električni kablovi i slično. Nadalje, obavezno je svakodnevno oprati posudicu sa hranom i pojilicu za vodu, te staviti svježu. Osim tvornički pripravljene hrane za hrčke, koristiti možete i svježe voće i povrće, koje je potrebno prethodno oprati i osušiti. Igračke bi trebale poticati hrčka na istraživanje i korištenje po volji bez prisiljavanja. Ako se često igrate sa hrčkom, on će rado boraviti van svojeg skrovišta i imati će priliku za istraživanje.

Nadam se da sam Vam ovim savjetima olakšala odluku pri odabiru "pravog" hrčka, a još korisnih informacija možete saznati i u našoj web rubrici Moj ljubimac/Glodavci/Hrčak.