Povratak

Odbijanje hrane i mršavljenje zamorca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj zamorac već par dana slabije jede, vrti se oko hrane kao da nešto želi pojesti, ali slabo pojede. Uvijek ima svježe povrće, sjeno, i hranu za zamorce. Nema stolicu i dosta je smršavila. Nije kao prije živahna. Ima šest godina. Vodila sam je veterinaru, dobila je inekciju, ali i dalje je stanje nepromjenjeno.
Molim pomoć.
Zahvaljujem, Valdivija

O: Teško je bez pregleda postaviti točnu dijagnozu tim više što zamorci na više bolesti reagiraju odbijanjem hrane, a posljedično tome i mršavljenjem.

S obzirom na to da su skloni bolestima dišnih organa (najčešće zbog neadekvatna držanja), to prvo treba isključiti. Nepravilno hranjenje također može dovesti do probavnih poremećaja i odbijanja hrane, ali tu također treba obavezno isključiti trovanja plijesnima iz hrane. Vrlo česta pojava u zamoraca je i nedovoljno trošenje zuba, a očituje se mršavljenjem životinje, slinjenjem i nepravilnim uzimanjem hrane, oštećenjem jezika. Ovo se pojavljuje najčešće u zamoraca starosti tri godine i obavezan je odlazak veterinaru koji će zube izbrusiti ili skratiti.

Iako se zamorci najčešće kupuju kao dječji ljubimci, njihova njega i održavanje nastambe primjerenija je odraslima jer je potrebno redovito uklanjanje izmeta, mijenjanje vode za piće, čišćenje nastambe i redovito četkanje. Dno kaveza treba biti posuto steljom koja se treba svakodnevno čistiti kako bi se izbjegli neugodni mirisi te pojava bolesti. Bilo bi poželjno da zamorčić svaki dan može izaći iz kaveza ali se treba obratiti posebna pažnja, kako ne bi imao prilike grickati električne kablove ili otrovne biljke.

Zamorčići su biljojedi. Suho sijeno je baza njihove prehrane, pa stoga uvijek mora biti dostupno. Uz sijeno, u posudici treba imati stalno mješavinu sjemenja za zamorčiće,  te svakodnevno svježe voće i povrće. Količina gotove hrane za zamorce bila bi 1 žlica dnevno. Za prehranu zamorčiću možemo ponuditi: špinat, celer, rajčicu, mrkvu, papriku, krastavac, jabuku (bez sjemenki, jer su otrovne), dinju, breskve, grožđe, jagode, kruške, travu (s nezagađenih površina, nikako uz ceste), list maslačka. Treba mu dosta C vitamina, pa će biti sretan ako mu dajete kupus.

S obzirom da zamorčići imaju brz metabolizam, svako duže odbijanje hrane i vode može završiti kobno pa Vam savjetujem da sa zamorčićem ponovo posjetite veterinara i da se obavi detaljniji pregled s ciljem dobivanja konkretne dijagnoze.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr