Povratak

Odgoj mladih kunića bez majke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Bavim se uzgojem kunića već duže vreme, do sada nisam imao nekih većih problema i uglavnom sam ih rešavao sam. Sada konkretno imam problem sa mladuncima starim 10-tak dana. Majka im je uginula,a jako mi je žao mladih, ne znam šta da radim. Da pokušam da ih dojim,ne znam sa kakvim mlekom jer znam i sam da je majčino najbolje i nezamenjivo. Ili da ih podmetnem pod drugu majku, koja se isto tako skoro okotila? Bojim se da dotična majka u tom slučaju ne ostavi i svoje mladunce. Bilo kakav savet, što je pre moguće, je dobrodošao!
U svakom slučaju, hvala unapred!
Dejan

O: Odgoj mladih kunića bez majke dolazi u obzir kada ženka ugine za vrijeme poroda ili dojenja, kada oboli ili iz nekog drugog razloga ne može osigurati mladunčadi dovoljno mlijeka, a nema drugih ženki za podmetanje tj. pomajki.

U zamjenu za mlijeko kunice upotrebljava se kondenzirano kravlje mlijeko, koje se vitaminizira i razvodnjuje u omjeru 1:1. Mladi kunići ne podnose baš najbolje kravlje mlijeko, zbog njegovog drugačijeg sastava. U odnosu na mlijeko krave, mlijeko kunice ima 5 puta više dušičnih tvari i masti te 3 puta više minerala.

Treba paziti na svježinu i besprijekornost hranidbene mješavine, čistoću posuda i da je mješavina zagrijana na 35°C. Za mlade kuniće, koji još ne mogu piti iz posude, mogu se koristiti i bočice sa dudicom za štenad i mačiće. Napajenje se ne smije forsirati, da bi se izbjeglo zagrcnuće i uvjeti za razvoj upale pluća. Treba paziti da se nosnice kunića ne napune mliječnom zamjenicom.

Kunići stari 2 tjedna hrane se dva puta na dan u količini koju mogu lako potrošiti. Nikako ne smiju previše popiti jer u tom slučaju dolazi do pojave prepunih i proširenih trbuščića.

O zamjenici mliječnoj za kuniće i načinu odhranjivanja pisala je kolegica mr. sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Ukoliko podmećemo kuniće pod drugu majku, to treba napraviti što ranije nakon okota i to tako da nova majka to ne opazi. Većina ženki prihvati nove mladunce ako se mladi stave u gnijezdo pokriveno vunom (njenim dlakom koju ona počupa za pripremu gnijezda), dok je pažnja ženke odvraćena nekom poslasticom od hrane koju nema u svakodnevnom obroku. Kad podmetnuta mladunčad dođe u dodir sa mladima pomajke i materijalom iz gnijezda, poništava se svaki strani miris koji bi ženka mogla razabrati.

Uspjeh u odhranjivanju mladih kunića to je veći što je mladunčad starija i prije počne uzimati krutu hranu. Gotova hrana za kuniće (npr. Cuni junior od Prestige-a) kunićima se počinje davati sa šesnaest dana starosti. Uz umjetno mlijeko ili dok sišu pomajku nudi im se gotova smjesa. Čim je počnu uzimati, moraju imati na raspolaganju dovoljno svježe i pitke vode. Naročito je važna i opskrba dovoljnim količinama vitamina A, koji ima svojstvo obrane epitela želučano crijevnog trakta i reproduktivnih organa, pa time omogućuje bolje iskorištavanje hrane i bolji prirast. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr