Povratak

Odluka o sterilizaciji ženke kunića i utjecaj na životni vijek

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Čula sam da kunići imaju različit očekivan životni vijek s obzirom na to steriliziraju li se ili ne. Možete li mi napisati koji je životni vijek ako se ženka kunića sterilizira, koliki kad se ne sterilizira i ne pari i koliki ako se ne sterilizira i pari te koja je najbolja dob za sterilizaciju?
Hvala unaprijed. Jana

O: Razlog zbog kojeg se vlasnici ženki kunića odlučuju na sterilizaciju je izostanak tjeranja. Dakle, ženka neće biti nervozna, neće imati lažne trudnoće, a nema ni potomstva. Smanjena je teritorijalnost,a samim time i mokrenje i obavljanje nužde u svrhu obilježavanja teritorija.

Također, svaka trudnoća predstavlja opterećenje za organizam.
 
Glavna indikacija za sterilizaciju jest  smanjena koincidencija tumora mlječne žljezde i reproduktivnih organa.

Ukoliko kunića ne držite za rasplod, preporuka je da se sterilizacija obavi prije prvog tjeranja jer se tako značajno smanjuje učestalost nastanka kanceroznih tvorbi, a ukoliko se ipak razviju stopa preživljavanja je nešto duža u steriliziranih jedinki, naročito u onih koje su sterilizirane prije prvog tjeranja. Patuljasti kunići dostižu spolnu zrelost s 3-4 mjeseca.

No, važno je uzeti u obzir i činjenicu da svaka operacija predstavlja potencijalni rizik, zbog stavljanja u anesteziju i zbog potencijalne  postoperativne infekcije. Ukoliko se odlučite za sterilizaciju, savjetujem Vam da zahvat obavite u veterinarskoj ambulanti specijaliziranoj za male životinje ili u ambulanti s iskustvom izvođenja sterilizacije kunića.

Kao što je to slučaj kod ljudi, tako i kod životinja ne možemo predvidjeti koju će dob netko doživjeti. Očekivani životni vijek patuljastih kunića je  oko 10 godina. Možemo samo istaknuti da sterilizirane ženke imaju značajno manju učestalost tumora mlječnih žlijezda i reproduktivnog sustava, posebno ženke sterilizirane prije prvog tjeranja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr