Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kineskog hrčka. Upravo sam primjetila da na području brkova, blizu usta ima nekog nametnika. Rekla bih da se radio o krpelju, tako izgleda. Ovih dana je hodao po travici ispred kuće pa je vjerojatno od tuda pokupio tog nametnika.
Što mi je činiti? Da pustim da sam odpadne ili...?
Hvala na odgovoru,
Lora

O: Najvjerojatnije je Vaš hrčak pokupio krpelja sa trave, pošto su već i temperaturne i klimatske prilike takve da im pogoduju.

Krpelja izvadite odmah jer siše krv hrčku i ometa ga, a oni su jako osjetljivi na bilo kakvu nečistoću i strane tvari po njima. Krpelja skidate tako da ga, prstom ili posebnim pincetom za skidanje krpelja, obuhvatite tik do kože i lagano ga, okrećući ga oko njegove osi, polagano vučete van. Ukoliko mu i zaostane glava nemojte se prepasti, koža će je sama izbaciti formiranjem malog prištića.

Ne morate ga ničim dezinficirati jer ce hrčak to odmah polizati, eventualno blagom otopinom Rivanola. Nemoje krpelja ničim premazivati. Bitno je samo da ga odstranite.

Budite nježni jer hrčak je mala životinjica pa, ako procijenite da ga ne možete sami izvaditi bez da ozlijedite hrčka, posjetite radije veterinara da Vam on pomogne.