Povratak

Okot hrčkice - briga o leglu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja hrčkica se preko noči okotila i treba mi nekoliko savjeta:
- da li se prvi dan mogu približavati kavezu?
- da li hrčkica može nauditi mladuncima ako se ja približavam kavezu?
- da li bi i kada trebala odvojit madunčad od mužjaka ili ženke?
- sve je u redu kad sam kod kaveza i kad ih gledam ali kad mijenjam vodu odmah me napada i grize. Što da poduzmem?
- da li mužjak ili ženka hrčka mogu pojesti svoje mlade?
Očekujem brz odgovor.
Puno vam hvala, Marija

O: Odgovoriti ću Vam redom na pitanja kako ste mi ih postavili:

- Možete se približiti kavezu ali samo kako bi ih promatrali. Poželjno je da ih (naročito ženku) ni na koji način ne uznemiravate odnosno ne dirate mlade, jer nije rijetkost da ženka odbaci ili pojede vlastito leglo zbog nepoznatog mirisa kojeg mogu poprimiti upravo od Vas. U nekim slučajevima ženka može dozvoliti da ih se dira ali moja preporuka je da ne riskirate.

- Kao što sam u prethodnom odgovoru spomenula, ženka može odbaciti, pa i pojesti svoje leglo u slučaju da osjeti tuđi miris na njima. To bi se moglo dogoditi ako biste dirali mladunce. Također, može im nauditi (pojesti) u slučajevima kada su bolesni ili zakržljali odn. nesposobni preživjeti, pa i u slučaju kada majka nema adekvatnu prehranu. Dakle, pravilna prehrana i pružanje mira majci s mladuncima u prvim danima nakon okota je najbitnije. Tada je mogućnost kanibalizma svedena na minimum.

- Mladunce bi bilo dobro odvojiti od ženke s oko 22 dana starosti (može i malo kasnije - no ipak ženka može postati agresivna zato bi 22 dana bio najbolji rok). Što se mužjaka tiče, oni se također vode pod brižne roditelje pa ih se obično bez bojazni može ostaviti s leglom jer ženka dopušta mužjaku da ih pazi dok se ona npr. hrani (jedino kod sirijskog morate biti oprezni jer su agresivniji od ostalih). No ukoliko ne želite ubrzo opet imati novo leglo, ipak ih razdvojite jer će se ženka nakon okota vrlo brzo opet početi tjerati i cijeli ciklus će se ponoviti.

- Opet ću ponoviti da je ženku poželjno što manje uznemiravati jer će se za sve ona pobrinuti sama, tako da joj osigurajte dovoljno hrane i vode (koju im pokušajte brzo ali smireno promijeniti kada se npr. hrane).

Napomenula bi još da u našim ljekarnama Pet Cantra možete pronaći "Gervivet nager" vitaminske kapi za male glodavce koji bi bili odlična nadopuna prehrani Vašim ljubimcima u ovom osjetljivom razdoblju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr