Povratak

Okot činčile - potencijalne komplikacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim recite mi da li činčila može uginuti pri porodu i kako? I što sve napraviti da spriječimo nestanak naše najdraže ljubimice?
Hvala, Doris

O: Normalni gestacijski period kod činčile iznosi 111 dana i mladi se kote potpuno prekriveni dlakom.

Činčile kote najčešće dva mladunca i to rano ujutro (prije 8 sati) i samo u rijetkim slučajevima kasno po noći.

Za razliku od ženki zamorčića, u kojih se prvo parenje mora obaviti prije 6 do 9 mjeseci starosti zbog spajanja simfize zdjelice i nakupljanja masti u zdjeličnom kanalu, kod činčila spajanje simfize zdjelice je normalno i ne uzrokuje otežan porod.

Činčila kod koje je došlo do otežanog poroda (distokia) možete prepoznati po neprekidnom glasanju i stalnoj pozornosti na genitalnu regiju. Najčešće je povezana sa jednim prevelikim mladuncem ili jednim ili više mladih. Inercija maternice (smanjenje kontrakcija ili njihov izostanak također je zabilježen kao uzrok otežanog poroda).

U lakšim slučajevima lagano povlačenje mladunca, sa mačjim opstetričkim forcepsom (medicinski instrument za izvlačenje mladunca u mačaka), može stanje popraviti. Ukoliko porod traje dulje od 4 sata indicirana je kirurška intervencija. Činčile dobro podnose carski rez. Carski rez se radi da se spase mladunci i očuva reproduktivna sposobnost ženke. Druga opcija je ovariohisterektomija (uklanjanje maternice i jajnika) ukoliko ne želimo više potomstva.

Novorođeni mladunci činčile su napredni: imaju otvorene oči, mogu jesti krutu hranu i kod carskog reza moraju odmah biti stavljeni da sišu.

Imajte kraj sebe broj Vašeg veterinara i ukoliko primjetite navedene poteškoće kontaktirajte ga i on će Vas uputiti što ćete dalje poduzeti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr