Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Trebao bih pomoć, naime imam činčilu staru sedam godina i s bočnih strana joj opada krzno. To se i prije događalo, ali s obzirom da je brzo naraslo, pripisao sam to linjanju. Ovoga puta joj već dva mjeseca fali dio krzna s bočnih strana, odnosno krzno joj je skroz kratko na tim mjestima. Imate kakav savjet što da radim? Hvala, Tomislav

O: Kod činčila je poznata reakcija pod nazivom "fur slip" ili greška u dlaci koja je u biti zašitna reakcija organizma, a rezultira gubitkom i neurednom dlakom na određenim područjima tijela.

Uzrok ovakvog stanja dlake mogu biti borbe činčila u leglu, držanje u lošim uvjetima, stalno uznemiravanje činčila (buka), malnutricija (loše izbalansirana ishrana), povećana funkcija štitnjače i nadbubrežne žljezde, gljivice, odgoj i ponašanje, odnosno neprilagođavanje uvjetima življenja i posljedično tome izrazite promjene ponašanja.

Da bi se dlaka oporavila i izgledala zdravo treba par mjeseci, a i tada će se zamijetiti razlika u duljini i boji dlake između oboljelog djela krzna i zdravog djela. Preporuča se da tim kućnim ljubimcima osiguramo suho kupanje u pijesku za činčile. Pijesak se može staviti u širu plastičnu zdjelicu do dubine od 2 - 3 cm. Kupati se mogu svakodnevno u trajanju od 30-tak minuta, a nakon toga potrebno je ukloniti "kadicu s pijeskom", jer previše kupanja izaziva upalu očiju (zrnca pijeska!). Također trebalo bi ispraviti pogreške u prehrani, odnosno povećati dozu vitamina (Gervivet kapi za male glodavce). Svakako Vam savjetujem i posjet veterinaru, jer ukoliko se radi o gljivičnom oboljenju potrebna je i adekvatna terapija.