Povratak

Optimalni uvjeti držanja i uređenje kaveza za degua

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li veličina deguovog kaveza utiče na njegovo razvijanje i dužinu života? Imam kavez dimenzija 40x40x35 cm, a preporučuje se 100x60x60 cm.
Unapred zahvalan,
Nemanja

O: S obzirom da su degui (čileanske vjeverice) glodavci kojima treba ipak malo više prostora za kretanje od, npr. hrčaka, zamorčića i sličnih glodavaca, i za smještaj im je ipak potreban malo veći kavez. Smatram kako dimenzije njihove nastambe ne bi smjele biti ispod 40 cm (širina) x 60 cm (dužina) x 50 cm (visina).

Degui vole skakati i penjati se pa im je u kavez potrebno staviti police različitih visina, kao i grane po kojima će se moći penjati. Izbjegavajte ostavljati ih da hodaju po metalnim pregradama kaveza jer su tada skloni razvijanju upale kože na stopalima. Također, izbjegavajte u kavezu grane oraha, badema i crnogorice jer je takvo drvo bogato smolama pa im može naškoditi.

Možete im staviti i kolut za trčanje, no pazite da to bude onaj bez prečkica gdje im nogice ne mogu propadati kako se ne bi ozlijedili.

Na kraju napominjem, koliko god im velik kavez osigurali, degui će biti najsretniji ako ih se redovito pušta van kaveza.

Dakle, degui su vrlo aktivne ali i radoznale, inteligentne i društvene životinjice pa držanjem u preskučenom kavezu uskraćujete njihovu sreću u vidu potrebe za kretanjem (skakanjem, trčanjem, igranjem) što može rezultirati nizom fizičkih/metaboličkih bolesti (pretilost, šećerna bolest, bolesti jetre) ali i psihičkih bolesti (depresija), koje će naposlijetku itekako utjecati na njihov razvoj, dužinu, ali i kvalitetu života.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr