Povratak

Osjetila i ponašanje zamorčića / Nastamba za zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me kako me zamorac raspoznaje od drugih ljudi i kako vidi? Da li me vidi kad je njuškica usmjerena ravno prema meni ili kad je u stranu zbog položaja očiju? Da li sam dobro shvatila njegovo glasanje: kada kao da "pišti" znači da je ljut, a kada kao da "guguće" znači da je sretan? Te, zašto se popne na krov svoje kućice u kavezu i tamo sjedi? Inače njen kavez se nalazi na polici uzdignutoj oko 1 metar od poda da ima pogled kroz prozor. Unaprijed zahvaljujem! Emina

O: Zamorčići imaju oštar vid, no još uvijek im je taj osjet slabije razvijen nego sluh, njuh i osjet dodira. 

Ovim se osjetilima zamorčić služi, odnosno orijentira prema njima, kada je u pitanju raspoznavanje, kako drugih životinja tako i ljudi. Također, imaju sposobnost raspoznavanja cjelokupnog spektra boja.

Što se tiče njihove mobilnosti, zamorčići mogu preskočiti manje prepreke, no ne mogu se penjati i nisu pretjerano okretni. To su vrlo plahe životinjice te ukoliko ih nešto preplaši ili osjete opasnost spremni su "ukopati" se na jednom mjestu duže vrijeme ili, suprotno tome, početi trčati "glavom bez obzira" po nastambi. No, češći boravak na jednom mjestu može jednostavno značiti da se životinjica tamo osjeća sigurno i ugodno. Inače, zamorčići su i izvrsni plivači.

Ove životinjice su prilično aktivne te zahtijevaju mnogo prostora. Prilikom izbora kaveza morate paziti da površinom nije manji od 120 x 60 cm te niži od 50 cm za jednog odraslog zamorca. U slučaju da je kavez manji od navedenih dimenzija, zamorčića je potrebno češće puštati u šetnju po stanu ili po nekom vanjskom, dobro ograđenom i zaštićenom prostoru.

Što se smještaja kaveza tiče, važno je da ove životinjice nikad ne izlažete direktnom sunčevom svjetlu, da su u prozračenim prostorijama, zaklonjene od propuha i da im je na raspolaganju dovoljna količina svježe vode. Upotreba klimatizacijskih uređaja dobro je rješenje za vrućih dana, no temperaturu treba postepeno i umjereno snižavati. Za dobru kondiciju i opće zdravstveno stanje važna je i čistoća nastambe, kao i cjelokupne opreme u njoj (hranilice, pojilice, igračke). Time osiguravate zamorčiću najbolje higijenske uvjete i spriječavate moguće infekcije.

O značenju zvukova kod zamorčića pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr