Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako su zamorčićma razvijena osjetila vida i sluha? Znam da im je osjetilo njuha jako dobro razvijeno, ali o ostalome ne znam ništa. I još: čime oprati zamorčiću stražnjicu? Da li je dovoljno samo sa običnom vodom ili mogu upotrijebiti i malo dječjeg šampona kao npr. onog od Johnsona? Unaprijed hvala!!

O: Za razliku od predatora, npr. mačke koja ima jako izoštreno i razvijeno frontalno vidno polje (izvrsno vidi ispred sebe) radi uočavanja plijena i ocjene udaljenosti, plijen (zečevi, kunići, hrčci, zamorčići) imaju jako razvijeno bočno vidno polje zbog uočavanja predatora.

Frontalno vidno polje je jako usko zbog položaja očnih jabučica koje su smještene više sa strane. Sluh je također vrlo razvijen kao i njuh.

Kupanje zamorćića dječjim šamponom nije poželjno s obzirom da je pH kože djeteta i pH kože zamorčića drugačiji. Kupanje u običnoj vodi će razveseliti Vašeg zamorčića jer se obožavaju kupati.

Za brisanje stražnjice vašeg zamorčića možete koristiti vlažne (higijenske) maramice za čišćenje i dezinfekciju intimnih djelova namjenjenih za životinje.