Povratak

Osteomijelitis u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kunića starog 6 godina. Iznad lijevog oka mu se napravila kvrga koja gura oko prema van. Oko mu stalno suzi i ne može ga u potpunosti zatvoriti. Napravili smo rendgen i dobili sljedeću dijagnozu: Osteomyelitis seu osteosarcoma arci zygomatici sinistri. Koštana makrostruktura lijevog zigomatičnog luka je prozračna te su na njoj vidljiva zrakasta bujanja, koja bi mogla upućivati na osteomijelitis ili osteosarkom. Preporučeno je da dobiva antibiotike i da se rendgen ponovi. Primao je antibiotike 2 tjedna, a onda smo ponovno napravili rendgen. Diijagnoza je bila: Osteomyelitis arci zygomatici sinistri i Alongato dentis praemolaris et molaris mandibuale. Prema toj snimci napisali su da nema vidljivog napredovanja

procesa te da je slika identična prethodnoj, što upućuje na osteomijelitis. Naime, rekli su mi da ne mogu ništa napraviti. Da li je to izlječivo, da li zeko trpi kakve bolove? Da li mu mogu ikako pomoći? Molim vas za savijet što je prije moguće.
Hvala unaprijed, Nikolina

O: Osteomijelitis predstavlja upalu kostiju i/ili koštane srži, odnosno radi se o infekciji koštanog tkiva. Osteomijelitis je najčešće lokalna zarazna bolest kostiju koja ima tendenciju da se proširi i na koštanu srž te periost (membranu od vezivnog tkiva na kosti). Akutni osteomijelitis najčešće nastaje kada bakterije putem krvi uđu u kost (hematogena), kada infekt izvana uđe u organizam (prilikom prijeloma ili ozljeda mekih tkiva), odnosno kada se uzročnici kontinuirano šire iz primarnog žarišta. Postoje i određene teorije koje dovode u vezu nasljedstvo i pojavu ove bolesti.

Bolest se dijagnosticira rentgenom, a prognoza liječenja nerijetko je upitna jer se proces vrlo teško i dugotrajno liječi. Naime, apscesi i infekcije se u kunića vrlo teško liječe zbog njihova specifičnog imunosnog sustava, koji dovodi do zgušnjavanja sadržaja apscesa i teškog prodiranja antibiotika direktno na mjesto infekcije.

Kod osteomijelitisa se uočavaju sljedeći simptomi: tvrdo otečenje kostiju duž zahvaćena tkiva, koje ima tendenciju da se brzo povećava. Uz prisutne probleme na zahvaćenom tkivu, simptomi se mogu uočiti i na okolnim anatomskim regijama, kao što ste i sami naveli - prolapsus oka. Također, moguće je uočiti i druge simptome kao što su pojačano slinjenje, smanjeni apetit,  mekana stolica, a u uznapredovalim slučajevima znatan gubitak tjelesne težine, dehidracija te zamašćenje jetre.

Postoji nekoliko načina liječenja: kirurški zahvat kojim se uklanja inficirano tkivo, vađenje inficiranog tkiva, lokalna i sistemska aplikacija antibiotika. Rana dijagnoza i liječenje je kod ovog problema od najveće važnosti jer je infekcija uporna, često se vraća ali u začetku oboljenja postotak trajnog izlječenja je vrlo visok.

Pri izboru antibiotika potrebno je biti poprilično oprezan. Naime, potrebno je odabrati one antibiotike koji će postići najveću količinu djelatne tvar baš na oboljelim mjestima, na kostima i zglobovima.

U svakom slučaju, prognozu je u Vašem konkretnom slučaju, na ovakav način, meni nemoguće postaviti. Za to Vam ipak savjetujem da se obratite svom veterinaru. Isti će Vam biti u mogućnosti odgovoriti na Vaša pitanja te Vas, u skladu s dijagnozom i načinom liječenja, dalje savjetovati.

Također, ako niste sigurni u prognozu Vašeg veterinara, uvijek Vam ostaje mogućnost da se obratite i drugom veterinaru, po drugo mišljenje, ili da se obratite na Klinike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr