Povratak

Oteklina, crvenilo i gnojni iscjedak na koži degua

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nedavno smo  kupili degua i super je. Zadnjih par dana sam primjetila da ima otekline na spolnom organu, dosta je crveno i malo ugnojeno. Kako mu pomoći? Naši veterinari nisu upoznati s tim problemom. Molim vas za pomoć. Hvala, Ivana

O: Promjene na koži ljubimca ne treba zanemariti. Naime, bol, svrab i nelagoda koju životinja osjeća utječu na njeno raspoloženje, želju za hranom, želju za igrom, izazivaju stres,... Česte pojave komplikacija, naknadnom infekcijom ranica, vode širenju infekta unutar organizma te mogu ozbiljno narušiti zdravstveno stanje ljubimca.

Stanja koja mogu dovesti do kliničke slike koju opisujete mogu biti raznolika: mehaničke ozljede uzrokovane provlačenjem ili načinom držanja ljubimca, agresivno ponašanje druge jedinke, upalna stanja različite etiologije, tumorozne tvorbe, apsces,...

Crvenilo i gnojni iscjedak ukazuju na postojanje infekcije koja bi se trebala sanirati. Ovisno o primarnom problemu, koji se može utvrditi samo pregledom, i liječenje se određuje. Ranu bi trebalo obraditi antiseptikom te održavati čistom. Također, koriste se i antibiotici kako bi se spriječile sekundarne bakterijske infekcije.

Za to vrijeme, trebalo bi obratiti pažnju i na hranu i na smještaj ljubimca. Naime, određeni kavezi i neprikladna stelja mogu dovesti do ozljeda ekstremiteta ili ostalih dijelova tijela. Iz tog razloga, uzgajivači stavljaju poprilično debeli sloj stelje na pod kaveza. Hrana bi trebala biti svježa, kvalitetna, a možete dodati i vitamine.

Iz razloga što se radi o malenom organizmu, gdje i najmanja mehanička ozljeda može biti opasna po život ljubimca, te iz razloga što uzrok problemu može biti raznolik, savjetujem Vam da potražite pomoć veterinara. Ako isti nisu u mogućnosti pomoći mu, posavjetujte se s njima da Vam preporuče nekog s više iskustva ili odvedite svog ljubimca na Veterinarski fakultet.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr