Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj patuljasti kunić ima na lijevoj strani vrata jednu oteklinu (žlijezdu). Da li to mora imati ili ga moram odvesti veterinaru?
Hvala na odgovoru, Anica

O: Oteklina koju spominjete može biti različite etiologije: od povećanog limfnog čvora, hematoma (novonastale šupljine ispunjene sa krvi), apscesa (novonastale šupljine ispunjene gnojem), tumora...

Tek se pregledom može ustanoviti točna dijagnoza.

No, u kunića su česti potkožni apscesi koji nastaju najčešće kao rezultat trauma, tj. rana ili sekundarno zbog bakterijske infekcije korijena zuba, stranih tijela u ustima te upale gornjih dišnih puteva. Obično se uzrok ne može determinirati. Apscesi su mekane formirane otekline koje postepeno rastu tijekom par dana.

Iako se najčešće stvaraju na glavi i ekstremitetima, mogu nastati bilo gdje u tijelu. Obično nisu bolni, mogu biti pomični, minimalno su upaljeni i sadrže gusti sadržaj. Kunići sa apscesom mogu biti dobrog općeg stanja ili se može razviti gubitak apetita i mršavljenje. Dijagnosticiraju se palpacijom otekline i pregledom usne šupljine.

Najčešće bakterije izolirane iz apscesa kunića su Staphylococcus aureus, Pasteurella multocida, Pseudomonas aeruginosa, Proteus spp. i Bacteroides spp. Terapija se provodi kirurškom ekscizijom apscesa s minimalnom terapijom antibioticima od 2 tjedna jer je gnoj kunića gust i ne može se postaviti dranaža niti tretirati lokalno antibioticima. Ako je nemoguće kirurški odstraniti, tada se zahvaćeno tkivo očisti i ispere te pusti da zaraste sekundarno.

Da bi se spriječilo ponavljanje, potrebno je imati besprijekorne uvjete držanja i hranu bogatu vlaknima.

Savjetujem Vam da posjetite veterinara koji će postaviti točnu dijagnozu.