Povratak

Oteklina nakon ozlijeđivanja kod pustinjskog miša

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva mužjaka egipatskog pustinjskog miša iz istog legla. Od nedavno, međutim, dolazili su u sukob u dva navrata, te sam ih odvojio na neko vrijeme. Sada sam zabrinut jer je je jednom odgrizen vrh repića i, iako zarasta, sad mu je otečen rep na jednom dijelu, kao i zadnja noga, od istog dana kad su se potukli. Miruje dosta i sporije se kreće zbog noge. Da li je moguća infekcija određena ili je direktno posljedica ugriza? I ako nema infekcije, da li bi se noga mogla oporaviti s vremenom sama? Aleksandar

O: Svaka rana, bez obzira na njenu dubinu, može biti opasna.

Razlog tome je kontaminacija mikroorganizmima koji s njom dolaze u dodir. Posebno su nečiste ugrizne rane jer na zubima i u slini životinja obitavaju brojni mikroorganizmi. Zdrava koža i sluznica prirodna su barijera ovim uzročnicima. Organizam sanira defekte na taj način da po zaustavljenom krvarenju počinje stvarati zaštitnu krastu pod kojom se tkivo regenerira.

Oporavak može biti potpun ili se oštećeno tkivo zamjenjuje vezivom (ožiljak). Nečiste i inficirane rane su crvenih, otečenih rubova, bolne i temperirane. Proces zaraštavanja je usporen, a pojavljuje se gnoj. Ako rana nije otvorena, gnoj se nakuplja u novostvorenoj šupljini što je vidljivo otečenjem oštećenog dijela tijela - nastaje apsces.

Apscesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna.

Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju. Vrlo brzo rezultiraju i promjenom općeg stanja životinje, koja je mirnija, prestaje uzimati hranu i vodu. U slučaju apscesa indicirana je incizija, te sistemsko i lokalno liječenje antibioticima.

Kako ste naveli da je oteklina prisutna od prvoga dana nakon ozlijeđivanja, moguće je da se radi i o hematomu, što predstavlja nakupljanje krvi u novostvorenoj šupljini. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska) ozlijeđene krvne žile. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća oteklina. Organizam sanira hematom resorpcijom, a vrijeme resorpcije ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Mali hematomi se mogu resorbirati u cjelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti, a parenteralno se apliciraju antibiotici zbog mogućnosti razvoja sekundarnih infekcija. Hematomi su najčešće posljedica ozljeda uslijed udaraca u kavezu ili u međusobnim igrama i borbama.

Moja je preporuka da životinjicu što prije odvedete veterinaru koji će po pregledu i obradi rane preporučiti daljnju terapiju jer namnoženi mikroorganizmi i njihovi toksini mogu ući u cirkulaciju i izazvati opću infekciju kojoj se organizam samostalno ne može oduprijeti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr