Povratak

Otežano disanje i neobični zvukovi u kunića / Oboljenja dišnog sustava

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Jako sam zabrinuta za disanje svog kunića. Radi se o patuljastom ovnolikom kuniću, starosti 1,5 godina i do sad nikad nije bilo nikakvih zdravstvenih problema. Prošli tjedan njegovo disanje pretvorilo se u hropot nalik hrkanju. Zeko je mužjak i prepoznajem njegov "zvuk parenja", ali to što sad proizvodi je mnogo dublji zvuk. Njegovo ponašanje nije se promijenilo. I dalje je znatiželjan, hopsa po stanu, nije izgubio apetit, njuškica mu je suha i osim dubokog hropota ne vidim nikakve druge promjene. Je li moguće da je došlo do upale pluća ili nečeg sličnog? Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Srdačan pozdrav, Silvija

O: Otežano disanje i pojava različiti zvučnih pojava, bilo pri inspirijumu ili ekspirijumu, ukazuje najčešće na različita oboljenja dišnog sustava.

Oboljenja dišnog sustava mogu biti lakše prirode, poput prehlada, pa sve do težih oblika dišnih poremećaja - infekcija i upala.

Simptomi lakših oblika prehlade u životinja uglavnom su kihanje i iscjedak iz nosa. U težim se slučajevima obično još javlja iscjedak iz očiju, inapetenca, gubitak na težini, slabost, kašljanje, otežano disanje uz karakterističan dišni šum.

Iako infekcija gornjih dišnih puteva sama po sebi nije po život opasna bolest, preporuča se odlazak veterinaru. Naime, u slučajevima infekcija gornjih dijelova dišnih prohoda često se pojavljuju i sekundarne bakterijske infekcije, koje dodatno mogu zakomplicirati stanje te dovesti do ozbiljnog oboljenja.

Simptom otežanog disanja može pratiti i različita druga stanja, poput stranih tijela. Npr. ukoliko kunić, održavajući higijenu, proguta veću količinu dlake, ona se formira u želucu i predstavlja strano tijelo. Kunići takvu dlaku najčešće izbace izmetom, ali ponekad se formira gusta kuglica koja nadražuje sluznicu. U tom slučaju, nerijetko mogu pomoći i Malt paste za kuniće, koja je u stalnoj ponudi Pet centra.

Ovdje bi trebalo spomenuti i određena oboljenja kunića, koja se relativno često i pojavljuju, npr. kontagiozni rinitis kunića uzrokovan bakterijom Pasteurella multocida. Kod ove bolesti kliničkom slikom dominira obilan iscjedak iz nosa, a kao posljedica se javljaju kihanje i kašalj. Neliječene životinje i one lošeg općeg stanja teško je prebole.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam obilazak svog veterinara kako bi isti bio u mogućnosti odrediti točnu etiologiju problema, te u skladu s njom odredio daljnju terapiju. Za to vrijeme, izbjegavajte sitno narezanu piljevinu, kako ista ne bi dodatno iritirala sluznice dišnih prohoda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr