Povratak

Otečenost stražnjice hrčka / Preuređivanje nastambe hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kineskog hrčka 4 tjedna i posljednjih dana sam primjetio da mu se stražnjica bitno povećala i nekako sam dojma da ju vuče za sobom po podlozi po kojoj se kreće (kao da je možda malo naotečena). Zanima me da li je to zato što dobro jede ili je možda nekakva bolest ili infekcija u pitanju? On je i dalje aktivan noću, trči u kolutu i puno se kreće ali tokom dana - dojma sam da manje spava i često "preuređuje" prostor u kojem spava. Jesu li to možda simptomi nekakve bolesti ili normalno ponašanje? Unaprijed zahvalan, Hrvoje

O: Uzroci otečenosti stražnjice kod hrčaka su raznovrsni.

Bez pregleda je nemoguće utvrditi o čemu bi se radilo kod Vašeg ljubimca. Niste ništa naveli o stolici, naime glodavci imaju vrlo osjetljivu probavu i skloni su tumorima.

Mogući uzroci ovakvog stanja su bakterijske, virusne, gljivične ili parazitarne bolesti probavnog sustava, začep crijeva, tumor, apsces, hematom, cista...

Svakako bi bilo preporučljivo obratiti se veterinaru koji će nakon temeljitog pregleda znati o čemu se točno radi i prema dijagnozi Vas savjetovati o eventualnom liječenju.

Preuređivanje kućice je normalno ponašanje za glodavce i svom ljubimcu trebate osigurati dovoljno piljevine, sijena ili materijala za gnijezdo koje možete naći u našoj ponudi. S tim materijalima će on sebi urediti gnijezdo po svom ukusu. Pazite na redovito čišćenje. Jednom tjedno mu očistite kućicu, tunele i promijenite kompletnu piljevinu kako biste smanjili mogućnost nastanka infekcije. Nakon svakog čišćenja svom ljubimcu ponudite čisti materijal za gnijezdo od kojeg će si on ponovno urediti svoju kućicu. Također ne zaboravite svakodnevno promijeniti vodu u pojilici.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr