Povratak

Othranjivanje bebe hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Slučajno sam taknula jeno mladunče kineskog hrčka. Majka ju je odbacila.
Što joj ja mogu  (bebi) dati da jede?
Molim vas pomozite mi.
Unaprijed sam vam zahvalna,
Nika

O: Kako niste naveli koliko je mladunac star, pokušat ću Vam dati opće smjernice. Po okotu su mladunci kineskog hrčka bez dlake, ružičasti, a teški su 1-2 grama.

Drugog dana života javlja se pigmentacija kože, četvrtog počinju nicati dlake, dok oko osmog dana životinjice još nisu progledale, ali im majka u gnijezdo počinje unositi krutu hranu. S desetim danom mladunci otvaraju oči, počinju se sami uređivati i samostalno uzimati krutu hranu. Mladunci u toj dobi počinju izlaziti iz gnijezda, a teški su oko 6g.

Dojenje traje prosječno 20-25 dana, a u većini se slučajeva s 21. danom mladunci hrane potpuno samostalno i majka ih prestaje dojiti. Međutim, mladunci trebaju ostati uz majku kako bi uz nju naučili pravilno odabrati hranu.

Kako na tržištu ne postoji zamjensko mlijeko za mlade hrčke, preporučam Vam da mladunca pokušate hraniti adaptiranim mlijekom za mačiće. Kravlje mlijeko se ne preporuča davati hrčcima (kako mladuncima tako ni odraslim jedinkama) jer oni ne toleriraju laktozu. Mliječni šećer u njih izaziva probavne smetnje i proljeve.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr