Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: S obzirom da patuljasti ovnoliki kunići imaju velike i klempave uši, jesu li podložniji bolestima i infekcijama ušiju? Kako to sprječiti i liječiti? Koliko količinski mjesečno, u prosjeku, patuljasti kunići, dok su još mali, jedu suhu kupovnu hranu?
Mateja

O: Iako imaju poklopljene uške, ovnoliki kunići nisu podložniji infekcijama ušiju od ostalih kunića. Pravilno njegovan i hranjen kunić, držan u čistoj i suhoj nastambi vrlo rijetko će imati probleme s ušima.

Najčešća bolest ušiju kunića je parazitarne etiologije (ušna šuga), ali od nje neće oboljeti kunić koji nije u nastambi ili direktnom kontaktu s oboljelom životinjom. Gljivične i bakterijske infekcije mogu se javiti na bilo kojem dijelu tijela pa tako i na ušima. Vjerojatnost infekcije najuže je vezana uz uvjete držanja i opće stanje životinje.

Potrebe za hranom kod mladih kunića variraju, ali ukoliko mu ponudite kvalitetnu mješavinu premium hrane npr. Cuni junior nature (Versele- Laga)  dnevno će mu biti potrebno 50-80g. Uz ovakvu mješavinu hrane kunićima bi trebalo tijekom cijelog dana biti dostupno kvalitetno sijeno i svježa voda.

Korisne informacije o prehrani kunića možete pročitati ovdje i ovdje.