Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P:  Moj zeko ima već 7 ili 8 godina i u posljednje vrijeme je dosta miran (ne izlazi više samoinicijativno iz kaveza kada ga se otvori i jako malo šeće po kući). Lijevu prednju capicu ne moze flektirati i jako je ukrućena na području "ručnog zgloba", već je drži ravnom i kada sjedi stalno je privlaći k tijelu. Što mi je činiti? Srdačan pozdrav, Maja

O: Dob od 8 godina kod kunića označava ulazak u starost. Samim time, prirodno je da se mijenja zdravstveni status životinje, ali i njeno ponašanje (postaje mirnija i nije u stanju kretati se ili igrati onoliko koliko ste do tada navikli).

Međutim, ponekad promjena ponašanja ukazuje na bolest. Kunići su u prirodnim uvjetima lovina i budući im je instiktivno da od predatora sakrivaju svoje ''slabosti'', imaju veliki prag tolerancije boli, pa kada se ispolje simptomi, to je najčešće znak da su ozbiljno bolesni.

Budući ste mi spomenuli kako Vaš kunić ne koristi prednju lijevu šapicu, posumnjala sam da se ovdje možda radi o ozljedi - istegnuću ili prijelomu.

Do istegnuća mišića, tetiva i ligamenata najčešće dolazi kod naglih pokreta (trčanje, skok...), pri čemu se životinja kod doskoka najčešće ne dočeka čvrsto, nego se posklizne, a noga zauzme nefiziološki položaj.

Istegnuće se najčešće manifestira bolnošću, a životinja ''štedi'' oboljelu nogu i manje se kreće.

Prijelom (fractura) označava prekid kontinuiteta koštanog tkiva. Može nastati uslijed neke traume ili spontano (ukoliko je kost kroz duži period izložena djelovanju neke vanjske sile).

Prijelomi mogu biti otvoreni i zatvoreni. Otvoreni prijelom je ozljeda kod koje je prekinut tijek kože ili mišica iznad kosti zbog pomicanja koštanih ulomaka. Kod zatvorenog prijeloma je cjelovitost mekih tkiva očuvana.

Prema obliku, prijelomi se dijele na: poprečne ili kose; prijelome s više koštanih ulomaka i prijelome s defektom (otkine se dio kosti).

Prema broju, mogu biti jednostruki i složeni prijelomi.

Uz frakturu kosti, česte su i ozljede mekih tkiva ili organa.

Klinički se prijelomi manifestiraju oteklinom, bolnošću, krvarenjem ili krvavim podljevom (kod otvorenih prijeloma), životinja uglavnom štedi oboljeli ekstremitet, šepa, a zbog boli se manje kreće, manje jede i uglavnom je depresivna.

Zaraštavanje kosti zavisit će o uzroku koji je izazvao prijelom, ali i o dobi životinje - kod mladih jedinki prijelomi brže zaraštavaju. Princip zaraštavanja prijeloma je da se vezivne stanice iz periosta umnožavaju i oko mjesta loma stvaraju ''omotač'' koštane tvari. On okoštava i drži koštane ulomke. Nakon toga se preoblikuje i zamjenjuje koštanim tkivom.

Prijelomi se dijagnosticiraju Rtg pretragom.

Liječe se fiksiranjem koštanih ulomaka, kako bi se oboljeli ekstremitet što manje micao, ili se liječe osteosintezom (operacijom se ''spoje'' koštani ulomci).

Zaraštavanje prijeloma je dugotrajno, u prosjeku 3 - 4 tjedna.

Kako biste bili sigurni o kojem se točno problemu radi kod Vašeg kunića, svakako bih Vas uputila na pregled kod veterinara, koji će kliničkim pregledom postaviti točnu dijagnozu i odrediti terapiju.