Odgovara:
Ivana Mlinar Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zamorac je pao i ispali su mu prednji gornji zubi. Par dana nije jeo niti pio vodu te je vidljivo smršavio. Odbijao je bilo kakvu hranu. Započeli smo mu davati hranu na način da smo samljeli sjemenke i sijeno u mlincu za kavu, pomiješali s vodom i vitaminima za glodavce te usitnjenom kruškom i hranili ga špricom za inekcije direktno u usta. Sada su mu zubi već prilično narasli, on uzima hranu ali ne u dovoljnoj količini jer i dalje gubi na težini. Da li ga treba nastaviti hraniti kašicom sve dok ne počne dobivati na težini ili treba prestati s hranjenjem na taj način? Zamorac je bio kod veterinara i on nije našao nikakve druge povrede osim slomljenih zubi. Hvala, Andrea

O: Zdravi i čvrsti zubi su najvažniji čimbenik zdravlja zamorčića.

Sjekutići glodavaca rastu stalno, te im je potrebna vlaknata hrana (sijeno) koja će osigurati i održavati pravilnu dužinu zubiju. Zamorčići imaju 20 zubi: par gornjih i donjih sjekutića, par gornjih i donjih predkutnjaka i tri para gornjih i donjih kutnjaka. Gornja čeljust je uža od donje. Glodavci imaju žutu caklinu.

Ako zamorčić normalno jede i ne gubi na težini, smatra se da su zubi adekvatne dužine. Vrlo je važna dovoljna količina vitamina C, koji pored ostalog ima i bitnu ulogu u održavanju zdravlja zubi. Zamorčić nije u stanju sam sintetizirati vitamin C pa ga mora unositi u dovoljnoj količini putem hrane, što znači da svježe povrće i voće bogato vitaminom C (lišće karfiola, mrkva, celer, jabuke, kupus, kruške, brokuli) trebaju dobivati svakodnevno. Manjak vitamina C može se nadoknaditi i unosom vitaminskih preparata koji su prilagođeni metabolizmu zamorčića i dozirani prema njihovim potrebama.

Razne mehaničke ozljede dovode do loma i ispadanja zubi i to češće u zamorčića deficitarnih vitaminom C. Slomljeni i ispali zubi kod zamorčića ponovo izrastu. Svakako je potrebno prilikom pregleda utvrditi da li postoje šupljine u desnima i krvarenja, te isprati eventualne ostatke hrane.

Kako veterinar nije uočio nikakve dodatne ozljede, nemate razloga za brigu. Vjerojatno su zubi još prekratki, pa Vaš zamorčić nije u stanju normalno jesti. Svakako usitnite hranu na manje komadiće ili ga pokušajte hraniti iz ruke. Ukoliko ni to ne funkcionira nastavite ga hraniti kao i do sada.

Ukoliko ne počne i dalje dobivati na težini, te uočite bilo kakve promjene u usnoj šupljini, obavezno se ponovno javite svome veterinaru.