Povratak

Paraliza stražnjih nogu hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam veliki problem: moj mali sirijski hrčak ima 1 mjesec i veterinar je rekao da ima nasljednu upalu zglobova. Zadnje noge mu se deformiraju, jedna se iskrivila a na drugoj nema pola stopala i stvaraju mu se kraste. Veterinar je rekao da nema pomoći i dao je mast. Koliko može živjeti i što da napravim, ne bih htjela da ugine, kako da mu pomognem? Ivana

O: U sirijskih hrčaka se najčešće javlja paraliza stražnjih nogu (ili samo jedne noge), no vrlo često u dobi od 6 mjeseci, a smatra se kako se radi o nasljednoj mani. Na žalost, nema terapije za ovakvo stanje.

Od drugih mogućih uzroka spominje se i posljedica pada, začepa ili premalog kaveza.

Zatim, vrlo je česta i "kavezna paraliza" koja predstavlja problem uzrokovan premalim kavezom u kojem je hrčak smješten i ne pruža mu dovoljno aktivnosti. Simptomi izgledaju kao da je poluoduzet vukući zadnji kraj uokolo. Za ovaj problem postoji vrlo jednostavno rješenje: pružiti mu veći kavez i više kretanja.

Također se smatra kako prehrana nedostanim količinama D i E vitamina može biti pogodovni faktor ove bolesti, tako da im je neophodno dodavati vitaminske pripravke i hraniti ih vrhunskom hranom (npr. Bunny).

Kako se radi zaista o teškom stanju Vašeg hrčka, tegobe mu možete olakšati na način da potičete opću otpornost organizma vitaminskim pripravcima (Vetoquinol Gervivet kapi za glodavce), a redovitim mazanjem masti (vjerojatno se radi o antibiotskoj masti koja Vam je preporučena) spriječavate sekundarne infekcije i kompliciranje stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr