Povratak

Parenje i određivanje spola hrčaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Bok! Imam 2 kineska hrčka i za 1-2 mjeseca imat ću ih točno godinu dana. Imam mužjaka i ženku, ali oni se još nisu razmnožili. Zašto? U čemu je problem? Zamolila bih da mi se odgovori savjetom jer mi je to jako važno! Unaprijed hvala! I recite mi, koje bi mi dezinfekcijsko sredstvo preporučili?
Hvala,
čitateljica

O: Kineski hrčak (Cricetulus griseus) spolno sazrijeva u dobi od 3 do 4 mjeseca. Tada se jasno može uočiti razlika među spolovima.

Inače, hrčak se razmnožava brže od ostalih sisavaca i ženke se mogu razmnožavati već u dobi od 6 tjedana, a u dobi od 3 mjeseca su hrčci potpuno odrasle jedinke. Graviditet traje oko 16 dana i prosječno ženka hrčka okoti 6 mladunaca (2-15).

S obzirom da Vaši hrčci imaju već godinu dana, dosta je čudno da do sada nisu imali potomstvo, pa Vam savjetujem da još jednom provjerite njihov spol.

Što se tiče određivanja spola kod hrčaka, najbolje Vam je uputiti se sa hrčkom u veterinarsku ambulantu gdje će Vam pokazati i objasniti kako se gleda njihov spol. Inače, se spol može odrediti tako da hrčka uhvatimo kažiprstom i palcem ispod prednjih nogu, te ga okrenemo na leđa. Pogledom na genitalije uočljiva su dva otvora - u mužjaka se radi o prepuciju i anusu, a u ženki o vagini i anusu. Udaljenost između ovih dvaju otvora u mužjaka je obično 1-2 cm, a u ženki je udaljenost toliko mala da je vrlo teško razlikovati ta dva odvojena otvora. Također, muški su primjerci veći od ženskih, s većim vrećicama ispod vrata. Ženke hrčaka su dominatnije i agresivnije nego mužjaci iste vrste.

O dezinfekciji nastambe pisala je kolegica mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr