Povratak

Parenje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Htjela bih pariti svog ljubimca (ovnoliki kunić) s patuljastim kunićem. Da li je to moguće? Možete li mi, molim Vas, napisati nešto o razmožavanju kunića. Unaprijed hvala. Melani

O: Međusobno parenje i križanje različitih pasmina kunića je moguće. Ono što bi trebali znati o reprodukciji kunića je: kunići imaju induciranu ovulaciju tj. nakon prvog skoka kunića, ovulacija nastupa tek za desetak sati pa bi skok trebalo ponoviti, jer tek tada može doći do oplodnje. Poželjno je ponoviti skok nakon par sati (ne dulje od deset), kako bi povećali šansu za oplodnju.

Male pasmine kunića spolno sazrijevaju nešto ranije (s oko 5 mjeseci), a mužjaci s oko 6 mjeseci. Veće pasmine sazrijevaju nešto kasnije (7 - 9 mjeseci). Kod parenja se uvijek ženka dovodi kod mužjaka. Preporučljivo je uvijek pariti podjednako velike životinje (ukoliko je mužjak krupan, mladunci će biti veliki i postoji velika šansa komplikacija prilikom poroda). Ukoliko se radi o starijem kuniću, koji do sada nije imao okot, za očekivati je veliku smrtnost u okotu (veću od 50%). S obzirom da je ovnoliki kunić puno krupniji od patuljastog ne bih Vam savjetovao parenje te dvije vrste.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr