Povratak

Parenje roborovski hrčaka i briga za mladunce

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nedavno sam kupila muškog roborovski hrčka pa me sad zanima, ako mu kupim partnericu i ako se budu parili što ću sve morati učiniti kad ženka zatrudni i kad se okoti? Unaprijed hvala! Matea

O:
Roborovski hrčak spolno sazrijeva u dobi od oko 7 tjedana, iako se prvo parenje ne preporuča prije navršenog 3. mjeseca (mužjaci) ili 4. mjeseca života (ženke). U prirodi se ovi hrčci pare od travnja do rujna, a u jednoj sezoni ženka može imati i do 4 okota (pare se svaka 3 tjedna), stoga prije odluke o parenju razmislite kako ćete udomiti potomstvo.

Gestacijski period traje uglavnom 20-22 (30) dana, a u okotu obično ima 3-5 mladih. Oba roditelja ravnopravno preuzimaju brigu oko mladunaca.Mladi se rađaju goli i slijepi,a prvu dlaku dobiju u dobi od 2 tjedna.Mladi se mogu odvojiti od majke u dobi od 21 dan jer su tada već dovoljno stari da mogu samostalno jesti.

Vašoj potencijalno gravidnoj ženki ishranu obogatite sa vitaminima i mineralima, u kavez stavite sijeno ili neki drugi materijal koji će iskoristiti za izradu gnijezda, a kada dođe do okota, mlade ostavite brizi roditelja.

Ne dirajte mladunce, kako na njima ne bi ostao Vaš miris ili, ukoliko nikako drugačije ne možete očistiti kavez, obavezno stavite kirurške rukavice, koje "obrišite" u čistu piljevinu ili sijeno,kako bi poprimile miris koji ženka već poznaje i kako biste je spriječili da odbaci mlade. Potrudite se čistiti kavez sa minimalno ometnja - samo onoliko koliko je potrebno da izbacite prljavu stelju i stavite hranu i vodu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr