Povratak

Patuljasti i lavljoglavi kunić - međusobno parenje i razmnožavanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ja imam patuljastog kunića (ženku), a moja prijateljica lavljoglavog kunića. Da li je moguće da se oni pare, odnosno razmnožavaju? Je li mogu imati mlade te dvije vrste ako se spoje?

Unaprijed hvala,

Antonia

 

O: Patuljsti kunić uzgajaju se samo kao kućni ljubimci. Imaju iste karakterne osobine kao i ostali domesticirani kunići, s malo više temperamentne osobine. Energetični su i osjetljivi (lako ih se može uznemiriti). Mogu biti za kuću i mogu se prilagoditi društvu kućnog psa i mačka, ali i drugih kućnih ljubimaca. Vrlo su fragilne životinje i lako uđu u stres.

Treba ih razlikovati od zečeva. Dugi su 34-45 cm. Čistokrvni patuljasti kunići teški su od 500 g do 1400 g; veći pripadnici vrste teže od 1400 g do 1800 g. Žive od 10 do 12 godina. Neke od boja su crna, plava, čokoladna, jorgovan (bljedoljubičasta), čeličnosiva, vidra, srneća, ris, opal, žućkastosmeđa (zagasito), također i bijeli crvenooki (rubin) i plavooki.

 

Hrane se travom, žitaricama i raznim sočnim zelenilom. Njihov probavni sustav je slabiji od njihovih većih rođaka i lisnato povrće poput salate i kupusa mogu im zadati zdrastvene probleme. Veliki udio njihove prehrane čini sijeno, koje je vrlo važno za probavu.

 

Lavljoglavi kunić je uzgojen u Belgiji, zatim je uvezen u Englesku gdje je naknadno križan s određenim pasminama patuljastih kunića i dobiven je tzv. Europski lavljoglavi kunić koji u SAD-u nije priznat kao uzgojna pasmina. Ova pasmina kunića je vrlo jedinstvena i jedan je od bitnijih i novijih križanaca, nakon Havanskog kunića, dobiven u 20-tom stoljeću.

 

Voli ljude, ljupkog je izgleda, lako se održava i jedan je od najdražih kućnih ljubimaca u svijetu kunića. Prepoznatljiv je po svojoj grivici, koja podsjeća na mužjaka afričkog lava, a grivicu imaju i mužjak i ženka ove pasmine, dok je ostatak tijela prekriven krznom normalne dužine. Uši su nešto kraće nego kod ostalih pasmina kunića.

 

Težina odraslog kunića se kreće od 1,2 kg do 2,5 kg, za razliku od Belgijskog orijaša koji teži i do 12 kg. Životni vijek mu je oko 6 godina, s time da dužina života, a i težina, kunića ovisi o načinu držanja (ishrana, puštanje iz kaveza po stanu ili vrtu).

 

Nakon uvoda o kunićima koje ste naveli općenito, želim Vam reći da, ukoliko želite, možete pariti ženku patuljastog kunića s lavljoglavim mužjakom.

 

Njihovo međusobno parenje je moguće jer oba kunića spadaju u istu vrsnu skupinu dvojezubaca, a to su kunići. I njihovi potomci će biti plodni, što je ostvarivo jer se radi o istoj vrsti. Dakle, neće biti bastardi, tj. neplodni (kao, npr. mula i mazga koje su križanci pastuha i magarice, tj. kobile i magarca).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr