Povratak

Piodermija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. spec. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mene jako zanima što je to epidermija ili tako nešto. Tražila samo po internetu ali nema ništa pa sam se odlučila obratiti vama. Veterinar je rekao da moj hrčak ima epidermiju ili tako nešto ali mi nije rekao što je; možete li mi vi reči što je to, koji su uzroci i kolike su šanse da ću ga izliječiti?? To izgleda kao žute kraste i proširilo mu se po cijelom tijelu. Pozdrav od Ivane

O: Vrlo vjerojatno je riječ o piodermiji. Piodremija je stručni izraz za gnojnu bakterijsku infekciju kože. Ona može biti primarna ili sekundarna, površinska ili duboka, lokalizirana ili generalizirana, a po trajanju akutna, subakutna i kronična.

Površinska piodermija je bakterijska infekcija kože koja zahvaća dlačne folikule i epidermis.

Najčešći uzročnici ovog oboljenja u hrčaka su stafilokoki, streptokoki i pasterele. Ova upala se u pravilu javlja kod oslabljene otpornosti organizma, nakon mehaničkih povreda ili sekundarno, kao posljedica infekcije gljivicama.

Promjene koje opisujete mogle su nastati i kao posljedica infekcije dermatofitima (gljivicama). One se manifestiraju ispadanjem dlake, suhom i krastavom kožom te svrbežom.

Ukoliko je uzročnik oboljenja bakterija, liječenje se provodi antibioticima i antisepticima za kožu. Gljivična oboljenja također se uspješno liječe antimikoticima.

Životinji je, uz terapiju, potrebno prehranu obogatiti vitaminsko mineralnim dodatkom za glodavce te osigurati optimalne higijenske uvjete u nastambi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr