Povratak

Piodermija - gnojna bakterijska infekcija kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj hrčak Krešimir je imao nekakvu kožnu bolest zvanu epidermija, pojavila se u obliku nekakvih žutih krasta po cijelom tijelu koje se nisu smjele kidati jer bi mu uklanjenjem krasta bio otkinut i dio kože pa bi počeo krvariti. Veterinar ga je mazao nekakvom bijelom tekućinom čudnoga mirisa i mislim da se zove nekako na "f". Sumnjam da mu se to opet pojavilo i prije nego li posjetim veterinara htjela bih vaše mišljenje i da mi objasnite što je to epidermija. Unaprijed zahvaljujem,
13-godišnja Ivana iz Đakova

O: Vrlo vjerojatno je riječ o piodermiji.

Piodermija je stručni izraz za gnojnu bakterijsku infekciju kože. Ona može biti primarna ili sekundarna, površinska ili duboka, lokalizirana ili generalizirana, a po trajanju akutna, subakutna i kronična.

Površinska piodermija je bakterijska infekcija kože koja zahvaća dlačne folikule i epidermis.

Najčešći uzročnici ovog oboljenja u hrčaka su stafilokoki, streptokoki i pasterele. Ova upala se u pravilu javlja kod oslabljene otpornosti organizma, nakon mehaničkih povreda ili sekundarno, kao posljedica infekcije gljivicama.

Manifestira se žarišnim, multižerišnim ili generaliziranim područjima, na kojima se javljaju promjene i to papule (kvržice), pustule (zagnojeni mjehurići), kraste, ljuskice te alopecije (područja bez dlake). Svrbeža ne mora uopće biti ili ga ima, te je od slabog do vrlo izrazitog.

Liječenje piodermija mora se često provoditi kompleksno, tj. u obliku lokalnog i općeg liječenja. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antiseptici i antibiotici, u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva propisuje se i opće, ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

Gljivična oboljenja također se uspješno liječe antimikoticima.

Životinji je, uz terapiju, potrebno prehranu obogatiti vitaminsko mineralnim dodatkom za glodavce te osigurati optimalne higijenske uvjete u nastambi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr