Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam nekoliko pitanja o sirijskom hrčku: 1. Kako se određuje spol sirijskog hrčka? 2. Mogu li se zajdno u kavez staviti dva hrčka različitog spola, a da ne dođe do sukoba? 3. Koliko se otprilike mladunaca rodi kod sirijskog hrčka? 4. Kako odrediti starost hrčka? 
Unaprijed hvala!

Dora

 

O: Spol sirijskog hrčka određuje se vrlo jednostavno. Primite hrčka u ruku i okrenite ga na leđa. Ukoliko među zadnjim nogama ima muški spolni organ i testise onda se radi o mužjaku u protivnom radi se o ženki.

Dob sisavaca se najčešće određuje prema rastu, odnosno prema istrošenosti zuba. Sjekutići i kutnjaci hrčka se troše i rastu kroz cijeli život, što ovisi o prehrani. Zato je vrlo teško odrediti dob takvih životinja. Svi ostali pokazatelji kao što su vitalnost, debljina, kvaliteta dlake i sl. mogu biti samo orijentacija u prosuđivanju starosti hrčaka. Životni vijek hrčka iznosi prosječno od 18-30 mjeseci.

 

Ženka hrčka okoti od 5-10 mladih. Na svijet donose žive mlade koji su u početku golokoži i u potpunosti ovise o majci.

 

Ukoliko u isti kavez stavite dva hrčka različitih spolova ubrzo će se njihov broj povećati. Opasnost od nanošenja ozlijeda je uvijek prisutna, mada manje kod dvospolnih parova.